Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Fogelklou (SD) har under hela processen försäkrat att han inte ligger bakom hatkontot afghan och under måndagen fattade partistyrelsen beslutet att lägga ned ärendet mot honom. Bild: Stefan Berg
Jörgen Fogelklou (SD) har under hela processen försäkrat att han inte ligger bakom hatkontot afghan och under måndagen fattade partistyrelsen beslutet att lägga ned ärendet mot honom. Bild: Stefan Berg

Fogelklou frias efter intern utredning

Kommunalrådet Jörgen Fogelklou (SD) hotades av uteslutning efter misstankar att han låg bakom hatkontot afghan på Flashback. Men på måndagen kom beskedet att han får stanna kvar i partiet, då man inte lyckats styrka att det är han som skrivit de aktuella inläggen.

Mellan åren 2010 och 2011 skrev användaren afghan ett antal grovt rasistiska och antisemitiska inlägg på Flashback, som:

”juden är roten till allt ont....men självfallet skall vi bekämpa all form av ondska i vårt eget land, så som [n-ordet], kamelfösaren, pedofildyrkare och andra våldsmän.”

”jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!”

”Det mest logiska vore naturligtvis att ta till vapen. Ett snabbt, billigt och effektivt sätt att bli kvitt problemet en gång för alla. Tyvärr är inte alla redo för en sådan drastisk metod.”

Fogelklou har nekat

Jörgen Fogelklou har hela tiden förnekat att det är han som ligger bakom inläggen och sagt att han kan visa att det inte är så. Han är nöjd med partistyrelsens beslut.

– Förhoppningsvis kan vi nu lägga detta till handlingarna och fokusera på det politiska arbetet istället, skriver han in en kommentar till GP.

Det var sajten Aktuellt Fokus som 2016 kunde visa att användaren afghan var registrerad via en mejladress som SD-kommunalrådet tidigare använt. Under våren 2021 gick Aftonbladet vidare och hittade ytterligare indicier som pekade på att det var Jörgen Fogelklou som låg bakom kontot. Bland annat lät tidningen tre säkerhetsexperter titta på innehållet. Samtliga menade att allt talade för att det var Fogelklou som var afghan.

Extern granskning

Sverigedemokraternas medlemsutskott har arbetat med ärendet sedan i våras och partiet medger att det finns en del som talar för att det faktiskt är kommunalrådet som ligger bakom kontot, men att konkreta bevis saknas.

"Även om det finns starka indicier som kopplar Fogelklou till kontot har vi inte kunnat styrka att inläggen faktiskt är hans. Mot bakgrund av detta har partiets medlemsutskott lagt ner utredningen. Ärendet är därmed att betrakta som avslutat", säger partiets pressekreterare Christian Krappedal i en skriftlig kommentar till TT.

Han skriver också att partiet har tagit ärendet på stort allvar.

"Utöver vårt egna utredningsarbete har vi även låtit en extern part granska ärendet. Säkerhetsbolaget, som är ett av Nordens största, har bedömt att det inte går att hitta några kompletterande uppgifter som förändrar utgångsläget", skriver han.

Pernilla Taxén Börjesson, ordförande för SD i Göteborg, säger att arbetet i partiet fungerat som vanligt under den tid utredningen pågått, men hon är ändå nöjd med att man kan lägga anklagelserna åt sidan och se framåt.

– För mig har det aldrig varit någon tvekan. Under hela den tid jag känt Jörgen har han aldrig gett uttryck för den här typen av åsikter, så jag är glad att partiet gjort en grundlig utredning och kommit fram till att det inte är han som ligger bakom kontot, säger Pernilla Taxén Börjesson.

LÄS MER: SD i Göteborg har fördubblat stödet sedan valet

LÄS MER: Åkesson: Fogelklou kan inte vara kvar om han är ”afghan”

LÄS MER: Anklagas för att stå bakom rasistkonto – Fogelklou (SD): ”Välkomnar en utredning”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.