Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Området runt Kungsportsplatsen och Avenyns nedre delar riskerar att få överta en del av problemen när kriminaliteten runt Nordstan och Brunnsparken trängs undan. Bild: Olof Ohlsson

"Flyttad kriminalitet är minskad kriminalitet"

Risken med att störa ut kriminaliteten på en plats är att den dyker upp någon annanstans i stället. Men då i något mindre skala, enligt Beata Löfmarck, enhetschef för Trygg, vacker stad.

Park- och miljöförvaltningen har tagit fram ett åtgärdsprogram för en tryggare stadsmiljö Inom Vallgraven. Beata Löfmarck är enhetschef för Trygg, vacker stad och har lett arbetet med rapporten. Hon menar att flyttad kriminalitet också leder till att problemen minskar.

— Vi har diskuterat detta mycket med polisen. Varje gång man får problemen att flytta så minskar det lite, säger hon.

Ursprunget till åtgärdsprogrammet är en motion som Alliansen skrev 2016. Sedan dess har läget på fler av de utpekade platserna delvis förändrats.

Kanaltorget är i dag till stor del en byggarbetsplats. Brunnsparken står inför omfattande upprustning som startar nästa år.

LÄS MER: Här är centrala Göteborgs mest otrygga platser

Larmen minskade

Riktade insatser i Nordstan, bland annat i samarbete mellan polisen och social resursförvaltning, har gjort situationen bättre även där. År 2016 var antalet larm med polisutryckning 2600 i Nordstan. Förra året hade den siffran sjunkit till 1900.

Beroende på hur effektivt arbetet är med att störa ut kriminalitet så kan problemen flytta även till andra delar av innerstaden. Teatergatan är sådant exempel. Den löper parallellt med Avenyn och de övre delarna av gatan är upprustade och har redan många verksamheter i bottenplan. Men längre ner mot Parkgatan finns det problem, enligt kommunpolisen Helene Ramsmo.

— Det är ett ställe där vi får signaler om både narkotikahandel och svarttaxi. Framåt natten så är det hemskt där. Den övre delen av gatan har man åtgärdat och där är det redan superflott nu, säger hon.

LÄS MER: ”Kaosbelysning” kan skapa trygghet i Brunnsparken

Samverkan för att rusta upp gatan

Nu pågår ett arbete där Avenyföreningen, kommunen, polisen och krögare håller på att titta på hur man kan göra för att rusta upp gatan.

— Alla är egentligen redan överens om riktningen, nu handlar det främst om vem som ska göra vad och när och hur arbetet ska göras, säger Helene Ramsmo.

När insatserna Inom Vallgraven fått full effekt så spår Helene Ramso att områden kring de nedre delarna av Avenyn kan få överta en del av problemen. Därför är Teatergatans upprustning viktig.

— Vi fick signaler redan i somras om Kungstorget, Kungsportsplatsen, Bastionsplatsen och Fredsgatan. Det är rätt mörka gränder där och jag tror det är dit någonstans problemen puttas. Och då hamnar problemen snart på Teatergatan så då är det bäst att vi redan har rustat upp där, säger hon.

Kommunalrådet David Lega (KD), som la motionen om åtgärdsprogrammet tillsammans med Helene Odenjung (L) och Jonas Ransgård (M), menar att frågan är viktig av flera anledningar.

— Det är jätteviktigt att göteborgarna kan känna sig trygga i sin stad. Otryggheten Inom Vallgraven drabbar inte minst de familjer som bor där. Det är är dessutom förödande för näringslivet och handeln, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.