Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Flyborg (L) vill locka forskare i världsklass till ett nystartat forskningscentrum i Göteborg. Tanken är att lansera satsningen 2023. Bild: Robin Aron

”Flytta jubileet – och dela ut Nobelpris i Göteborg”

Flytta jubileet till 2023 – och styr om inriktningen mot mer vetenskap och forskning. Den idén lanserar nu Göteborg & Co:s vice ordförande Eva Flyborg (L).
– Einstein höll sin Nobelföreläsning i Göteborg 1923 – min tanke är att vi skulle få lov att dela ut ett av Nobelprisen i Göteborg 2023, säger hon.

I förra veckan kunde GP avslöja att Göteborg & Co lyft förslaget att flytta fram stadens 400-årsjubileum till 2023. Då ville styrelsen inte ta ställning för eller emot förslaget, bara lyfta det.

Nu sätter vice ordföranden Eva Flyborg (L) ned foten. Rejält.

Hon vill inte bara flytta fram firandet, utan också delvis styra om riktningen mot mer vetenskap, forskning och utveckling. Hennes tanke är att jubileet ska bli startskottet för ett forskningsinstitut i staden.

– Jag vill att vi grundar ett Center for excellence i Göteborg. Om vi skjuter upp jubileet till 2023 och kan vi använda de här två åren att inrätta ett sådant institut, med stöttning från näringslivet, kommunen, universitetet och Chalmers för att attrahera världsspets i forskning och utveckling, säger hon.

Vill dela ut Nobelpris

Redan i dag har man en Nobel week dialog vartannat år på Svenska mässan. År 2023 hoppas Eva Flyborg att det kan byggas ut med en serie föreläsningar – och en prisceremoni.

– Min tanke är att man skulle få lov att dela ut åtminstone ett av Nobelprisen i Göteborg.

Är det möjligt?

– Det är Nobelstiftelsen som bestämmer, så det handlar om att ta ett samtal med dem och höra om de vill göra det. Ett Nobelpris delas ju ut i Oslo, då kan vi ha ett som delas ut i Göteborg.

Eva Flyborg (L), vice ordf i Göteborg & Co samt kandidat till posten som partiets gruppledare, lanserar nu nya idéer för att lyfta jubileumsåret. Bild: Robin Aron
Eva Flyborg (L), vice ordf i Göteborg & Co samt kandidat till posten som partiets gruppledare, lanserar nu nya idéer för att lyfta jubileumsåret. Bild: Robin Aron

Flyborgs förhoppning är att utdelningen och den föreläsning som är kopplad till priset skulle signalera startskottet för det forskningsinstitut hon vill bygga upp i samverkan med kommunen, regionen, Chalmers, universitetet och näringslivet.

– Forskning och utveckling drivs i dag i mångt och mycket av de stora företagen. Det vill jag fånga upp, så vi kan hjälpas åt. Göteborg är Sveriges motor, inte minst vad gäller industrin. Det vill jag stärka.

Ska locka forskare i världsklass

Bedömer du att intresset finns?

– Det är jag övertygad om. Tillsammans är vi starkare. Och med ett gemensamt institut tror jag att vi skulle kunna locka till oss ledande forskare från hela världen. Vi har redan företag som är i världsklass. Jag vill att vi ska samarbeta för att nå ännu längre.

Som vice ordförande i Göteborg & Co sitter Eva Flyborg på en central roll i det kommunala bolag som är ansvarigt för jubileet, hon kandiderar också till posten som gruppledare för Liberalerna och därmed också rollen som vice ordförande i kommunstyrelsen.

Var och hur tar du det här vidare?

– Först vill jag få människor att tänka i de här banorna, att vi här i Göteborg ska leda och driva utvecklingen framåt. Vem som håller i det, i vilken form man ska ha det återstår att se. Men jag tror att vi hittar en gemensam plattform.

LÄS MER: Förslaget: flytta Göteborgs jubileumsår till 2023

LÄS MER: Försenade jubileumssatsningar inför Göteborgs 400-årsdag

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.