Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/30

Flott besök vid Amerikakajen

Spännande båtbesök avlöste varandra i Göteborg på midsommarafton. Tidigt på morgonen lade fregatten Augsburg till vid Amerikakajen. – Det är här och vilar inför en treveckorsövning, berättar Lars Axvi, förbindelseofficer på marinbasen vid Försvarsmakten.

Halv tio på självaste midsommarafton dök en fregatt från tyska flottan upp som en oväntat syn vid Amerikakajen. En som var förberedd på besöket var Lars Axvi på Försvarsmakten.

– Det är godkänt ända uppe hos regeringen, men det är ett så kallat rutinbesök och innebär inga åtgärder eller samarbeten med den svenska försvarsmakten, förklarar han.

LÄS ÄVEN: Miljardärens lyxyacht vid Nya Varvet

Tysk fregatt

Fartyget är en tysk fregatt av typ F122 och besättningen har valt Göteborg som hemmahamn för att vila upp sig inför en kommande övning i Skagerak, Kattegatt och Nordsjön. 
– Även om det är ett gammalt fartyg och byggt någon gång på 1980-talet så är det i allra högsta grad verksamt och har varit med om mycket. Bland annat har det varit med vid insatser i Adenviken och Medelhavet, berättar Lars Axvi.

För den som vill ta en närmare titt på fartyget har den tyska besättningen enligt Lars Axvi ingenting emot beundrare från kajen.

– Det är inget öppet skepp för besökare, men det är absolut möjligt att komma helt nära och ta en titt, säger han.

Kvar tills på måndag

Fartyget ligger kvar i hamn i Göteborg tills på måndag. 

– Om man är intresserad av fartyg så kommer man absolut tycka att det är speciellt. Det fanns från början åtta stycken sådana här i tyska flottan, men bara två är fortfarande i service, så det kan nog vara roligt att ta sig en titt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.