Lappad. Parkeringsbolaget och trafikkontoret vill stoppa boendet i bilar på Heden och har börjat forsla iväg bilar där p-böterna inte är betalda.
Lappad. Parkeringsbolaget och trafikkontoret vill stoppa boendet i bilar på Heden och har börjat forsla iväg bilar där p-böterna inte är betalda.

Flexibla boenden utlovas

Det kommer fler barn till EU-migranter till Göteborg än till Stockholm och Malmö. Kommunen vill nu ta fram tillfälliga boenden för barnfamiljer.

ANNONS
|

– Det är fruktansvärt att en familj lever under så svåra förhållanden i sitt hemland att de väljer att bo i en bil på en parkeringsplats här. Det säger Marina Johansson (S) efter att ha läst artikeln i gårdagens GP.

Marina Johansson, ordförande i social resursnämnd, berättar att hon tagit kontakt med SDN Centrum för att säkerställa att de följer upp vad som nu händer med familjen. Som GP berättade i går fick fyrabarnsfamiljen hjälp med två övernattningar på ett boende sedan de vänt sig till socialtjänsten. Efter det har de återvänt till sin bil på Heden eftersom de tycker de har det bättre där än i sitt hemland Bulgarien.

ANNONS

– Socialtjänsten är de som ska göra bedömningen, men det finns möjlighet att bevilja bistånd i form av boende för en lite längre tid om barnen anses fara illa av situationen, säger Marina Johansson.

Svåra bedömningar

Men bedömningen kan vara klurig, tillägger hon. Det handlar om att EU-migranter som vistas här har skyldighet att försörja sig själva och att var och en har en skyldighet att planera sitt boende. Därför behövs en tydlig gemensam tolkning av hur biståndsbedömningar ska göras.

Marina Johansson säger att det krävs arbete på flera olika nivåer för att hitta lösningar för utsatta EU-migranter. Lokalt i Göteborg vill det rödgröna styret satsa tre miljoner kronor i nästa års budget för fler boendeplatser för att barnfamiljer och större sällskap ska kunna bo tillsammans.

Det kommer fler barn till EU-migranter till Göteborg än vad det gör till Stockholm och Malmö och det är under sommarhalvåret flest barn kommer.

– Totalt sett handlar det inte om så många barnfamiljer. Men vi har sett att det finns ett behov av mer flexibla boenden än de vi har i dag, där man bara kan bo ett par nätter. Här ska man kunna stanna en något längre tid.

Krav på EU

Några nya uppställningsplatser eller särskilda campingar finns inte på kommunens agenda längre. Däremot ser Marina Johansson gärna att de uppställningsplatser för husvagnar som Räddningsmissionen driver i samarbete med kyrkor fortsätter.

ANNONS

Samtidigt är hon tydlig med att kommunen inte kan över ansvaret för medborgare i andra länder. EU bör ställa högre krav på de länder som diskriminerar romer och som låter människor leva under svår fattigdom.

– Vi har också ett utbyte med den stad i Rumänien som de flesta EU-migranter i Göteborg kommer från. Det tror vi ska kunna ge bra resultat på lite sikt.

Framkomlig väg

Kristina Bergman Alme (L), andre vice ordförande i social resursnämnd, hoppas att det samarbetet ska intensifieras och ser det som en framkomlig väg för att utsatta EU-migranter ska kunna skapa sig en bättre framtid i sina hemländer.

– Och för Göteborgs del känner jag mig helt trygg med det arbete som i dag görs av social resursförvaltning, säger hon.

ANNONS