Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Presskonferens med inblandade myndigheter i Utmarksskolans gympasal på tisdagen.

Flera vill hjälpa branddrabbade

Privatpersoner hör av sig och erbjuder hjälp till drabbade i Kortedalabranden, bland annat genom att vilja skänka kläder. Men i nuläget finns ingen samordning för detta. – Vi måste hantera här-och-nu-frågor, säger Andreas Lökholm, samordnare på kommunens lokala krisstödsgrupp.

Flera privatpersoner har hört av sig till kommunens lokala krisstödsgrupp och erbjudit sin hjälp, bland annat genom att skänka kläder och liknande. Men i nuläget finns inte kapacitet att organisera sådan hjälp.

– Att människor vill hjälpa till är behjärtansvärt och jätteroligt, men det måste ske under organiserade former. Vi är inte där än. Det har varit en stegvis utveckling under natten där vi har sett till att människor kommit inomhus, fått frukost och information. Nu är det lunch och vi pratar med människor hur boende ska organiseras. Vi måste hantera här-och-nu-frågor, säger Andreas Lökholm.

Följande information om tak över huvudet har gått ut till de drabbade:

– I första hand ordnar man boende på egen hand och för dialog med sitt försäkringsbolag. I andra hand pratar man med hyresvärden Poseidon. I tredje hand har kommunen en skyldighet att erbjuda en tak-över-huvudet-lösning som kan se ut på flera olika sätt, säger Andreas Lökholm.

Han har inte fått några uppgifter om att privatpersoner har hört av sig och erbjudit husrum för de drabbade.

– Det finns ingen sådan kanal som vi är inblandad i. Vi har inte heller tagit ställning än till hur vi ska göra med en sådan situation, säger Andreas Lökholm, samordnare på kommunens lokala krisstödsgrupp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.