Flera svenska myndigheter under angrepp

Flera svenska myndigheter blev attackerade av hackers under torsdagen – bland annat Västtrafik, Transportstyrelsen och Göteborgs stad. Nu utreder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om det finns ett samband mellan attackerna. – Att det händer samtidigt är ju intressant, men för att klargöra om attackerna är koordinerade behöver man veta var trafiken kommer ifrån, säger Peter Joneröd vid MSB.

ANNONS
|

Under torsdagen märkte flera resenärer på Västtrafik att det inte gick att köpa biljetter på de internetbaserade tjänsterna, det gick inte heller att kolla resetider via reseplaneraren. Likt onsdagens angrepp mot Trafikverket visade sig även detta bero på en hackerattack.

– Det här gör man för att störa samhällsstrukturen och ställa till kaos. Att ställa till det för människor. Vi såg det under NMR-demonstrationerna också, säger Håkan Fransson, IT-chef på Västtrafik.

Flera attacker samtidigt

I samma stund som Västtrafik attackerades rapporterade Transportstyrelsen att även de var utsatta för angrepp.

– Jag kan bekräfta att allt talar för att det rör sig om en d-dosattack, säger Mikael Andersson, presschef vid Transportstyrelsen.

ANNONS

Han säger att det framförallt gick ut överhemsidan, men att även personal som jobbar med webb-baserade verktyg kan ha känt av attacken.

– Vi vet inte var attacken kom ifrån och kommer göra efterforskningar som jag inte kan gå in på. Vi är skyldiga att rapportera in händelsen till MSB och kommer göra det under dagen.

LÄS MER: Hackerattack mot Transportstyrelsen

Senast i raden att rapportera ett angrepp var Göteborgs stad. Bland annat var deras hemsida Hjärntorget helt nere.

– Ja, vi har också haft en liten belastningsattack mot goteborg.se, men den var så pass medioker att skydden klarade av den utan påverkan. Vi har också fått bekräftat av leverantören till Hjärntorget att de har haft problem med belastningsattacker, säger Jerker Cederquist, driftansvarig vid intraservice på Göteborgs stad.

Vad myndigheterna blivit utsatta för är en så kallad d-dosattack, eller en överbelastningsattack.

D-dosattack

Överbelastningsattacker går ofta till så att hackers skickar ut speciella program till datorer runtom i världen. Programmen, som kallas "trojanska hästar" eller bara "trojaner", är skräddarsydda för ta kontroll över andra datorer. Hackern styr därefter alla dessa datorer att gemensamt gå in på en och sammahemsida vid samma tidpunkt. – vilket blir för mycket för hemsidan, och hemsidan kraschar.

ANNONS

– Du sitter inte ens vid din dator, och den går automatiskt in på Västtrafik, säger Håkan Fransson, IT-chef på Västtrafik.

LÄS ÄVEN: IT-störningar hos Trafikverket

Håkan Franssonjämför det med att alla bilar i Sverige skulle försöka köra igenom Tingstadstunneln samtidigt.

– Då blir det stopp, och det är på samma sätt de gör här. De har ett antal datorer världen över som går in på hemsidan samtidigt, så det blir stopp i röret. Det är ett sätt att störa ut våra system från internet, säger Håkan Fransson.

LÄS MER:Västtrafik utsattes för dubbel hackerattack

MSB: "Behöver utredas"

När GP talar med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för de en dialog med Transportstyrelsen och Trafikverket om händelserna. Nu utreder MSB om det finns ett samband mellan attackerna.

Men saker och ting behöver sättas under lupp innan man uttalar sig om vad som verkligen hänt, menar han.

– Att det händer samtidigt är ju intressant, men för att klargöra om attackerna är koordinerade behöver man veta var trafiken kommer ifrån, säger Peter Joneröd.

Nu har MSB ordnat så att Transportstyrelsen och Trafikverket kan utbyta information fritt med varandra, för att underlätta undersökningen.

– Hittills har de här attackerna inneburit en del problem, men det rör sig mest om att folk kommit för sent till jobbet. Det har inte handlat om fara för liv och hälsa, säger Peter Joneröd.

ANNONS

Sociala medier var nere

Under tisdagskvällen rapporterade flera användare av de sociala medie-plattformarna Facebook och Instagram, att de båda sidorna låg nere – i hela världen. I skrivande stund är orsaken ännu oklar. GP har sökt företrädare för Facebook och Instagram.

LÄS MER: Problem för Facebook och Instagram

ANNONS