Man ska kontakta en vårdcentral om man misstänker att man har smittats av påssjuka.
Man ska kontakta en vårdcentral om man misstänker att man har smittats av påssjuka. Bild: Isabell Höjman/TT

Flera smittade av påssjuka i Göteborgsområdet

Ett 30-tal fall av påssjuka brukar rapporteras i Sverige varje år. Men bara under de senaste veckorna har flera personer i Västra Götalandsregionen drabbats av den smittsamma sjukdomen.

ANNONS
|

Feber, huvudvärk och svullnad längst bak på käken vid örat. Det är några av symtomen som kan tyda på att du har drabbats av påssjuka, som är en mycket smittsam men också mycket ovanlig virusinfektion.

Sedan 1982 ingår vaccin mot påssjuka i vaccinprogrammet för barn, vilket har gjort att antalet fall i Sverige varje år är litet. Men de senaste veckorna har flera personer i Göteborgsområdet smittats av påssjuka, vilket P4 Göteborg har rapporterat om tidigare.

"Vaccinsskyddet tycks sjunka efter många år"

Enligt Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, kan en del av förklaringen vara att skyddet mot smittan har minskat över tid:

ANNONS

– Dels så är påssjuka ganska vanligt i världen, i England rapporterades förra året över 7 000 fall. Och sen är påssjuka en av de sjukdomar där vaccinskyddet tycks sjunka efter många år, säger han till P4 Göteborg.

Ska vara uppmärksamma på symptomen

Vårdcentraler i regionen uppmanas nu hålla utkik efter symptomen, men Leif Dotevall uppger för radiokanalen att man inte behöver vara orolig:

– Nej, jag tycker inte det. Men när vi ser en ökning av fall vill vi gärna uppmärksamma det, för de sjukdomar som vi nästan vaccinerat bort, dem glömmer man ibland, säger Leif Dotevall.

Påssjuka

Sjukdomen kan drabba både barn och vuxna. Bara hälften av de som smittas uppvisar några symptom. De som gör det kan bland annat få feber, huvudvärk, må illa och få svullna spottkörtlar.

Påssjuka behandlas inte utan läker av sig själv, men man ska ändå kontakta vårdcentral om man misstänker att man har smittats. Sjukdomen är anmälningspliktig och smittspårningspliktig, vilket innebär att läkare måste rapportera alla fall till Folkhälsomyndigheten. Det är för att myndigheterna ska kunna kontrollera om vaccinet ger ett bra skydd.

I ovanliga fall kan man drabbas av följdsjukdomar såsom hjärnhinneinflammation, bukspottskörtelinflammation eller testikelinflammation. Det sistnämnda kan i mycket ovanliga fall leda till sterilitet.

ANNONS