Man död efter båtolycka i skärgården

De tekniska problemen på RIB-båten innebar att de drev mot land. Detta fick de tio personerna ombord att överge båten.
Nu meddelar polisen att en man i 50-årsåldern dött efter händelsen som utspelade sig utanför Vinga på fredagseftermiddagen.

ANNONS
|

Klockan var 17.21 på fredagen när larmet från Koholmen, Vinga i Göteborgs skärgård, kom. Sjö- och flygräddningscentralen, Sjöräddningssällskapet, Försvarsmakten, ambulanshelikopter och sjöfartsverkets räddningshelikopter larmades till platsen.

Enligt Sjö- och flygräddningscentralens initiala uppgifter var det en ribbåt som kapsejsat. Tio personer befann sig på båten och samtliga hamnade i vattnet.

På lördagsförmiddagen gick polisen ut med nya uppgifter om olyckan. Under de initiala förhören och utredningsåtgärderna som gjorts finns, enligt dem, inget som tyder på att RIB-båten har kapsejsat.

Istället framkommer att man fått tekniska problem ombord på båten. I och med att det var hård sjö drev man mot land. I samband med detta har passagerarna samt befälhavare lämnat båten och då hamnat i havet.

ANNONS

Fem av personerna lyckades själva ta sig upp från vattnet till Koholmen och kunde slå larm.

De övriga fem behövde undsättas av Sjö- och flygräddningscentralen.

– Samtliga som tagits upp ur vattnet har lämnats över till sjukvården, säger Christer Ekeroth, assisterande räddningsledare vid Sjö- och flygräddningscentralen.

Tre till sjukhus med helikopter

Tre av personerna var nedkylda och fick föras med ambulanshelikopter till Sahlgrenska.

– Läget är stabilt för två av personerna och mer allvarligt för en av dem, sa Patrik Cederwall, kommunikatör på Sahlgrenska, på fredagen.

På lördagsförmiddagen meddelade polisen att en man i 50-årsåldern avlidit till följd av sina skador.

Hans anhöriga har underrättats.

För övriga två ska läget vara stabilt, enligt Sahlgrenskas presstjänst.

Vållande till annans död

De resterande sju personerna transporterades från Vinga till Koholmen för att därefter åka med regionens ambulansbåt in till stan.

– På ambulansbåten finns sjukvårdspersonal om det är så att någon skulle behöva plåstras om, sa Christer Ekeroth under fredagen.

Polisen larmades senare till platsen där de dokumenterat platsen och båten med hjälp av en helikopter. En förundersökning om vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada har även inletts.

Polisen utreder nu även brottsmisstanken vållande till annans död.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS