Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det traditionsenliga midsommarfirandet i Trädgårdsföreningen är inställt. Bild: Anders Hofgren
Det traditionsenliga midsommarfirandet i Trädgårdsföreningen är inställt. Bild: Anders Hofgren

Flera midsommarfiranden i Göteborg inställda

I kölvattnet av coronapandemin är det inte bara studentfiranden och skolavslutningar som tvingas ställas in – krisen sätter även stopp för Göteborgs årliga midsommarfiranden.
– Jag har väldigt svårt att se att man skulle kunna göra ett coronaanpassat firande, säger Maria Wernstål, HR- och kommunikationschef vid Göteborgs stad.

Ett vanligt år arrangerar Göteborgs stad två stora midsommarfiranden – ett i Slottsskogen och ett i Trädgårdsföreningen. Midsommarafton är med andra ord en dag då många göteborgare har för vana att trängas tillsammans i stadens parker för ett gemensamt firande. Men så blir det inte i år.

– Det är inställt, både i Trädgårdsföreningen och i Slottsskogen. Det finns inget organiserat midsommarfirande som vi håller i detta året, säger Maria Wernstål.

LÄS MER: Solig och varm midsommar väntar i Göteborg

Sedan den 29 mars är offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare förbjudna. Det har bland annat inneburit stängda nattklubbar, biografer och restauranger. Dessutom har många av vårens firanden ställts in, eller anpassats och omformats efter nya regler och lagar.

Flera inställda firanden

– På samma sätt som vi ställde in valborgsfirandet och nationaldagsfirandet, ställer vi även in midsommarfirandet nu. Beslutet är taget utifrån att vi inte ska ha några organiserade samlingar med människor. Vi försöker följa Folkhälsomyndighetens direktiv, för att förhindra smittspridning, säger Maria Wernstål.

LÄS MER: Så ska Västtrafik lösa kökaoset vid Saltholmen

Flera andra firanden i Göteborgsområdet har tvingats ställas in på grund av den rådande pandemin. Bland annat håller Liseberg fortfarande stängt, där många göteborgare brukar fira dagen. Dessutom är årets firande på Gunnebo Slott inställt.

– Vårat budskap är: Njut i närområdet, fira nära där du bor. Åk inte iväg och fira långt hemifrån och undvik onödiga resor, säger Maria Wernstål.

Finns det någon möjlighet att anpassa årets firanden efter pandemin?

– Det är ju så att alla arrangemang där man samlar stora grupper människor är farliga nu. Jag har väldigt svårt att se att man skulle kunna göra ett coronaanapassat firande, det får man göra i sin egen trädgård i så fall.

”Eget ansvar”

För att förhindra stora folksamlingar i parkerna på fredagen arbetar Göteborgs stad med att placera ut skyltar med påminnelser om Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi kan påminna och informera, sedan är det eget ansvar att hålla avstånd till andra människor, säger Maria Wernstål.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.