Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Flera gripna efter terrordådet

Attentatsmannen Salman Abedi avled själv till följd av explosionen i Manchester Arena, men man misstänker att han fick hjälp att genomföra attacken. Under onsdagen greps ytterligare fem personer som misstänks ha kopplingar till attentatsmannen. GP var på plats vid en av adresserna där polisen genomförde ett massivt tillslag.

Huset ligger drygt en kilometer bort från den adress där Abedi själv bodde. Det ligger på en lummig bakgata med röda hus i tegel. I vanliga fall händer det inte speciellt mycket där.

– Jag väcktes av höga skrik. Först förstod jag inte vad det var eller varifrån oljudet kom, men när jag samlat mig insåg jag att oväsendet kom från gatan, berättar Omar Alfakhuri för GP.

Han tittade på klockan och insåg att den var runt 02:30 under natten mot onsdag. Det betydde att han knappt hunnit sova i tre timmar.

– Jag klev ur sängen, gick fram till fönstret och kikade ut mellan persiennerna. Då såg jag att det var en polis som skrek på en av mina grannar.

 

15 polisbilar på gatan

När han tittade ned längs gatan insåg han att ett stort antal polisbilar stod uppradade där. Han uppskattar att det var uppåt 15 stycken.

– Så småningom såg jag hur poliserna förde iväg min granne till ett av sina fordon, intygar Alfakhuri.

Han menar att själv inte såg några ytterligare gripanden eftersom att han så småningom gick och lade sig igen. När han vaknade på morgonen pågick emellertid den massiva polisinsatsen fortfarande. Han uppskattar att den höll på fram till klockan nio på morgonen, alltså i över sex timmar.

– Vid den tiden lämnade majoriteten av polisens fordon, men insatsen är ju inte över. Titta bara bakom dig, de är ju fortfarande här, säger Omar och nickar mot grannens hus.

En stor polisbuss stod då fortfarande kvar utanför huset. Dessutom vaktade ett par uniformerade poliser själva entrén. Flera personer ska enligt grannen Omar Alfakhuri vara bosatta på adressen, men ingen fanns längre kvar när klockan närmade sig lunchtid på onsdagen. Samtliga ska dock vara från Libyen, samma land som attentatsmannen Salman Abedi kommer ifrån.

 

Gärningsmannen hälsade på ofta

Längre ner på gatan träffade GP några unga män som inte sett själva ingripandet, men som var bekanta med några av de boende på adressen.

– Jag vet att jag har sett att han som pekats ut i tv som gärningsmannen bakom attacken i arenan här. Han brukar komma och hälsa på personerna som bor i det där huset, säger en av killarna.

Hur ofta brukade han komma på besök?

– Alltså jag har sett honom löpande under flera års tid. Jag vet inte riktigt på vilket sätt de känner varandra. Jag har hört att de kallade varandra för nåt som anspelar på att det skulle kunna finnas något slags släktband, men det kan också vara att de bara är från samma land.

Senare under onsdagen sa polischefen i Manchester att det är ”mycket tydligt att det rör sig om ett nätverk”. Totalt har nu flera personer gripits misstänkta för inblandning i måndagens terrordåd och det har genomförts ett antal razzior på flera olika platser, men polisen har ännu inte gått ut med vad det rör sig om för slags nätverk. Man har heller inte bekräftat på vilka grunder man gjort tillslaget mot huset där Omar Alfakhuris grannar bor.

– Det är fina personer som bor där, såvitt jag vet. Jag kan bara tala utifrån sättet de behandlade mig och övriga personer här i vårt samhälle, men det är min bild.

Han rycker lätt på ena axeln och tittar bort mot grannarnas hus. Sedan fortsätter han:

– Jag hade aldrig ens i mina mörkaste stunder kunnat föreställa mig att nån av dem skulle kunna vara inblandad i terrorattentatet. Så jag hoppas att man bara tagit in dem på förhör som en rutinåtgärd i förundersökningen, säger Omar Alfakhuri och går sedan tillbaka in i sitt hus på den lummiga gatan som annars är så tyst, men som nu är belamrad av världspressen och poliser.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.