Flera gräsbränder i Göteborgsområdet

Under lördagseftermiddagen har räddningstjänsten larmats till ett flertal gräs- och skogsbränder i Göteborgsområdet. Enligt SMHI kan det bli frågan om en ökad risk för skogsbränder i området den närmsta veckan.

ANNONS
|

Det var strax innan klockan 16 som SOS larmades om en gräsbrand i ett skogsområde i Assmundtorp på Hisingen. Räddningstjänsten larmades till platsen med ett antal enheter och konstaterade att branden täckte en yta på 50 gånger 100 meter.

– Vi har en prognos på en timme ungefär, säger räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör.

Strax efter klockan 17 var branden släck och räddningstjänsten kunde lämna platsen.

Ett tiotal bränder på naturreservat

Under eftermiddagen har det även inkommit larm om ett flertal bränder i Sönnerbergens naturreservat i Kungsbacka.

Enligt räddningstjänsten rörde det sig om en naturvårdsbränning under fredagen som under lördagseftermiddagen blossade upp.

– Det brinner på ett större område med många små bränder, det rör sig om ett tiotal, säger Daniel Svensmark, räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör.

ANNONS

Släckningsarbetet på naturreservatet pågick i drygt en timme.

Tappade kontrollen över kontrollerad eldning

Vid klockan 17 larmades SOS om en gräsbrand på Särö i Kungsbacka, och räddningstjänsten larmades till platsen.

– Det var en kontrollerad eldning man hade tappat kontrollen över, säger Patrik Hedlund, räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör.

Det beräknades vara en area på omkring 400 kvadratmeter som brann.

Räddningstjänsten var kvar på platsen för släckningsarbete i ungefär 40 minuter.

Kan bli ökad risk för skogsbränder

Trots flertalet gräsbränder i Göteborgsområdet är det faktiskt inte säsong, enligt SMHI.

– Det är faktiskt inte så farligt nu, risken för gräsbränder är över för säsongen, det är tidigt på våren. Nu är det torra fjolårsgräset borta och nytt och fräscht gräs har kommit upp, så den problematiken är borta, säger Johan Wiksten, meteorolog på SMHI.

Men det högtryck som dragit in över Göteborgsområdet de senaste dagarna riskerar däremot att föra med sig en ökad risk för skogsbränder.

– Det blir kanske en liten skogsbrandrisk som kan öka in i nästa vecka, men det beror på hur länge högtrycket håller emot, säger Johan Wiksten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS