Flera elever rånade vid skolor i Hovås

Under de senaste veckorna har flera elever i Hovås blivit utsatta för personrån. Rånen har skett i anslutning till skolor, vilket har fått Hovåsskolan att gå ut med information till föräldrarna.
– Vi beklagar det som inträffade och berättar vad skolan försöker göra för att trygga eleverna, säger skolans rektor Carolin Juneberg.

ANNONS
|

Under veckan har polisen larmats till Hovås två gånger med anledning av rån utanför Hovåsskolan. Vid båda tillfällena har minderåriga elever blivit rånade av äldre förövare.

Enligt Lennart Ronnebro, kriminalkommissarie i lokalpolisområde syd, har det inte förekommit några vapen vid rånen, men däremot våld och hot om våld.

– Vi har pratat med många ungdomar under årens lopp och vet att de tar väldigt illa vid sig. Om man inte är van vid våld och hot är det en traumatisk händelse som biter sig fast, säger han.

Det ena rånet skedde i tisdags och det andra på torsdagen. Det var klockan halv tre på torsdagseftermiddagen som polisen fick larmet om att en tonårspojke hade blivit rånad. Han hade då blivit av med sin mobiltelefon och bankomatkort utanför skolan.

ANNONS

LÄS MER:Pojke rånad och nedslagen vid skola

– Det ska ha varit ett par pojkar äldre än han själv, som kommit fram till honom och frågat efter hans mobil. När han tar fram den blir han nedknuffad och de tar mobiltelefon och ett bankomatkort ifrån honom, sa Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Polisregion Väst.

De skyldiga försvann från platsen och har ännu inte gripits.

Bild: Bild: Måns Langhjelm

Skolan: "Försöker trygga eleverna"

Efter torsdagens rån har Hovåsskolan gått ut med information till elevernas föräldrar om händelserna.

– Vi beklagar det som inträffade och berättar vad skolan försöker göra för att trygga eleverna. Vi pratar givetvis med dem men arbetar även med att förstärka med personal och samarbetar med stadsdelen och polisen, säger skolans rektor Carolin Juneberg.

LÄS MER:Rånmordet ett av sju rån i Göteborg – under samma dygn

Rektorn på skolan Fenestra Nya Hovås bekräftar att även de har en elev som innan jul blev utsatt för ett rån. Det skedde i närheten av skolan, men under kvällstid.

Samtliga händelser är polisanmälda.

Gällande veckans rån berättar Lennart Ronnebro att polisen har höga förhoppningar om att identifiera och hitta de misstänkta i fallen. Enligt honom är de misstänkta män i 20-årsåldern.

En del, barn som föräldrar, känner sig nog oroliga efter detta. Vad ska de tänka på?

– Risken att man ska bli utsatt är inte så stor. Så jag skulle säga att man inte behöver tänka på något utan det är sådant som händer ibland men inte så frekvent, säger Lennart Ronnebro.

ANNONS

LÄS MER:Tio av de mest uppmärksammade brotten 2019

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS