En av de två pråmar som används vid pålningsarbetet där den nya hamnterminalen ska byggas. Pråmen kan fortsätta användas, men kranen måste repareras efter händelsen i tisdags.
En av de två pråmar som används vid pålningsarbetet där den nya hamnterminalen ska byggas. Pråmen kan fortsätta användas, men kranen måste repareras efter händelsen i tisdags. Bild: Göteborgs Hamn AB

Flera chockade när 65 ton tung kran välte i hamnen

Fyra personer chockades när en 65 ton tung kran välte under ett pålningsarbete i Göteborgs hamn i tisdags.
– De har pausat arbetet därute nu medan man utreder händelsen, säger Stefan Strömberg vid Göteborgs hamn.

ANNONS
|

Det var vid 18-tiden i tisdags som händelsen inträffade i Arendalsviken under det pågående arbetet med den nya hamnterminalen.

LÄS MER: Skarpt läge i hamnen – största bygget på 40 år är nu igång

– Två pråmar med två kranar används för att påla, och det är en av de kranarna som välte, säger Stefan Strömberg, pressansvarig för Göteborgs hamn.

Blev chockade

Kranen ifråga är 25 meter hög i maximalt utsträckt läge och väger 65 ton. Ingen person skadades vid händelsen, men alla fyra personer som var inblandade blev chockade.

– De har pausat arbetet därute nu medan man utreder. De planerar att sätta igång arbetet nästa vecka, säger Strömberg.

ANNONS

Arbetar efter säkerhetsföreskrifter

Kranen som välte ska ha landat på pråmen, samtidigt som det fanns personer på den.

– De arbetar utifrån säkerhetsföreskrifter som innebär att de ska stå på ett visst sätt att de inte skadar sig om något händer. Det gjorde de inte heller, säger Strömberg.

Arbetsmiljöverket tittar nu tillsammans med entreprenören på ärendet, som klassas som ett allvarligt tillbud. Pråmen kan fortsätta användas men kranen måste repareras så den byts ut tills vidare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS