Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De misstänkta bedragarna har sagt att de är från polisen. Bild: Janerik Henriksson/TT
De misstänkta bedragarna har sagt att de är från polisen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Flera bedrägeriförsök mot äldre i Göteborg

Polisen går ut med en allmän varning mot misstänkta bedragare som försöker lura äldre på värdeföremål. De har utgett sig för att vara poliser, talar polska och har på olika vis uppmanat offren att lämna ifrån sig värdeföremål när de besökt deras hem.

Polisen i Göteborg har under dagen mottagit flera anmälningar där äldre personer blivit utsatta för bedrägeriförsök och stöldförsök.

Vid minst fem tillfällen under dagen har polisen fått vetskap om att personer ringt upp äldre kvinnor och en man, i åldrarna 60-86.

De misstänkta bedragarna har uppgivit sig vara från polisen och på olika sätt uppmanat offren att lämna ifrån sig värdeföremål när de besökt deras hem.

Polisen går nu ut med en varning till allmänheten och uppmanar äldre eller anhöriga till offren som kan ha blivit utsatta eller misstänker att de blivit utsatta att höra av sig och anmäla händelserna.

– Polisen vill nu varna för dessa telefonsamtal och de personer som utför samtalen. Vi har all anledning att vara offensiva, då gärningsmännen ger sig på äldre som ofta är försvarslösa. Vi försöker i nuläget få ut budskapet så snabbt som möjligt och det är via media. Polisen är oerhört tacksam för att den här information sprids, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen i region Väst.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot bedragare – fem fallgropar att undvika

Polskt ursprung

Gemensamt för samtalen är att de på andra sidan telefonlinan talar polska.

– Det verkar vara så att man enbart valt ut personer med polskt ursprung, berättar Stefan Gustafsson.

De som utsatts är äldre kvinnor och en man. Bedrägeriförsöken har skett i Göteborg, i stadsdelarna Kålltorp, Guldheden och Stampen.

– Vi kan först nu se ett mönster och har skäl att tro att detta pågår i organiserad form. De som utför brotten är snabba och offensiva i sina försök.

Vid ett tillfälle har personerna lyckats. Offret är 86 år gammalt.

– Det är gällande den äldsta kvinnan bedrägeriförsöket lyckats. Vi tror att de uppmanat henne att lämna över smycken och andra värdeföremål. Men allt är inte klart, vi har inte fått all fakta i målet.

LÄS MER: Ligamedlem döms för att ha lurat äldre vid bankomater

Finns mörkertal

Polisen är övertygad att det finns fler fall som man ännu inte känner till.

– Vi är övertygade om att det finns ett mörkertal. Det dröjer ofta tills offren kommer i kontakt med anhöriga eller hemtjänst för att förmedla vad de blivit utsatta för. Finns det någon som känner igen sig är det viktigt att man hör av sig. Allt rörande den här typen av brott måste anmälas så vi kan få en möjlighet att kartlägga detta.

Bedrägeriförsök mot äldre blir allt vanligare. Brotten går ofta i vågor och sker på spridda geografiska platser.

– Äldre blir ofta offer för den här typen av bedrägeriförsök. De äldre har ofta svårt att förstå och blir oroliga eller osäkra vid den här typen av samtal. De har en svaghet i att de ofta har kontanter och andra typer av värdeföremål i hemmet. Gärningsmännen är fullt medvetna om att de ger sig på en svag grupp som ofta är försvarslösa.

Ring nödnumret 112 för akut hjälp. Ring 114 14 för kontakt med polisen i alla ärenden som inte är akuta.

LÄS MER: Äldre får faktura i brevlådan – för id-stöd de inte vill ha

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.