Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera barn ska höras om mordet

Flera barn blev under torsdagen vittnen till det brutala mordet då en 27-årig lärare blev ihjälskjuten i Lövgärdet. Presstalesmannen Hans Lippens berättar att det krävs noga förberedelser innan de kan höras av polisen. – Det kräver förberedelsetid och noga analyser innan man håller förhör med barn, säger Lippens.

Den 27-årige mannen sköts till döds bara några hundra meter från Lövgärdesskolan där han arbetade som lärarvikarie. Mordet inträffade vid 09-tiden på morgonen och polisen berättade efter mordet att flera elever i årskurs 4-9 blev vittnen till skjutningen. 

LÄS OCKSÅ: Man mördad i Göteborg - tre gärningsmän jagas

Under fredagsmorgonen berättade förundersökningsledaren Annika Johansson att de förhör som hölls under gårdagen ännu inte helt hade sammanställts. Samtidigt förbereder sig polisen för att hålla en stor mängd nya förhör under fredagen. 

LÄS OCKSÅ: Vapen hittat i Lövgärdet 

 

Specialutbildade förhörsledare 

När det gäller förhören med barnen som blev vittnen till den fruktansvärda händelsen uppger Hans Lippens, presstalesman vid polisen i region Väst, att det krävs noggranna förberedelser innan de kan höras.  

LÄS OCKSÅ: Första dödsskjutningen i Göteborg 2017

– Det kräver förberedelsetid och noga analyser innan man håller förhör med barn. Vi har specialutbildade poliser som håller i sådana här förhör och de ska alltid göras i samverkan med anhöriga, oftast föräldrarna.

 

Alla förhör spelas in 

Han berättar att personal från socialtjänsten och psykologer också kan behövas på plats. 

– Förhören spelas också alltid in och hålls i speciella lokaler som är anpassade för ändamålet för att miljön ska bli så trygg som den kan bli utanför hemmet, säger Lippens. 

LÄS OCKSÅ: Skolan sörjer sin vän och kollega 

Han uppger också att det kan krävas att ett och samma barn hörs flera gånger. 

– Sådana här förhör måste gå varsamt till. En del barn har kanske sett själva händelsen. Andra har kanske hört det här och en del barn har kanske hört andra barn berätta om det som har hänt. Sådana här förhör kräver noggranna förberedelser och det kan ta tid, säger Hans Lippens. 

LÄS OCKSÅ: "Jag kan inte förstå. Han hade inte gjort något"

Lövgärdesskolan håller under fredagen öppet för att ta emot sina elever. Skolans rektor Marika Andersson berättar att den mördade läraren var en uppskattad person på skolan. 

– Han gjorde ett bra jobb. Han hade en god elevsyn. Jag hade en god relation till honom, säger Marika Andersson.

Under torsdagskvällen förberedde sig rektorn för hur personalen skulle ta emot och bemöta eleverna när de återvände till skolan. 

– Det kommer inte vara som en vanlig skoldag. Vi kommer att planera mer under kvällen. Det är mitt fokus just nu, berättade Marika Andersson under torsdagskvällen.

 

Psykologer finns på plats 

Under torsdagen kallades även stadsdelens samtliga skolpsykologer till Lövgärdesskolan. Jasmina Karlsson, har ansvaret för tre av stadsdelens skolor varav en är Lövgärdesskolan. Hon och hennes kollegor kommer att finnas på plats även under hela fredagen.

– Många är i chocktillstånd och det handlar om att ge krisstöd, både till elever som bevittnat händelsen men också till kollegor. Det är viktigt att det känns tryggt att komma till skolan, att det är tillåtet att prata om det som hänt, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.