Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Flera avgångar ställdes in på Alingsåspendeln

Ungefär hälften av alla pendeltåg mellan Göteborg och Alingsås ställdes in under onsdagen. Vissa har ersatts av bussar, men antalet bussar har inte räckt för att ersätta alla avgångar.

Ungefär varannan avgång mellan Göteborg och Alingsås ställdes in under onsdagsmorgonen, och problemet fortsatte under resten av dagen.

– Det är ett växelfel i Jonsered, så där kör tågen nu enkelspår, säger Göte Andersson, störningskoordinator på Västtrafik.

Drog ut på prognosen

Växelfelet innebar att det blev trångt på Västra Stambanan mellan Alingsås och Göteborg, en sträcka som vanligtvis är väldigt vältrafikerad.

Det var oklart hur snabbt problemet kunde lösas. Under onsdagsmorgonen löd prognosen till Västtrafik att problemet kunde vara löst klockan 18 på onsdagen. Senare meddelade man att avgångar ställdes in fram till klockan 06 på torsdag morgon.

– Man måste titta på den avgång man ska åka med, om den går eller inte, säger Göte Andersson.

Vid 04.50 var felet åtgärdat.

– Tydligen var det mycket material som skulle ersättas, som de var tvungna att hämta i Nässjö, och det tog tid att få hit det, säger Göte Andersson under torsdagsmorgonen.

LÄS MER: Så har påstigning fram på bussar förändrat resandet

LÄS MER: Lövhalka bakom höstens tågförseningar

Inte tillräckligt med bussar

En del av Västtrafiks avgångar ersättes med bussar, men inte alla.

– Det finns inte tillräckligt många bussar. På en del avgångar sätter man inte in bussar, om det är mer fördelaktigt - alltså går snabbare - för kunderna att ta nästa avgång, säger Göte Andersson.

Han förklarade att de försökte att ringa in fler bussar, men att de som de hade tillgång till redan kördes i ersättningstrafik. Det var först och främst de avgångar då flest reste som bussar kom att sättas in.

Även SJ hade satt in ersättningsbussar mellan Göteborg och Alingsås. Växelfelet påverkade deras regionaltåg, som går via Örebro och Västerås.

När felet var fixat kunde också SJ:s tåg rulla på igen.

– Vi kör också som vanligt, säger Lina Edström, vid SJ:s pressjour.

LÄS MER: Peter om lokförarnas värsta mardröm: ”Alla vet att det händer”

LÄS MER: Västtrafik: Positiva till trygghetscentral

LÄS MER: Miriam Bryant på Way out Västtrafik: ”Det går som på räls”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.