Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler skrev högskoleprovet

"Känns okej efter första passet, men lite väl tidigt en lördagsmorgon", säger Jeanette Svensson, som skriver högskoleprovet i Göteborg.

Fler än någonsin skriver högskoleprovet på lördagen. I Göteborg är 7 725 anmälda och det är en ökning med över 20 procent.

På Handels och i Malmstenssalen träffar gp.se Jeanette Svensson, 23, efter det första passet på morgonen som handlade om ordförståelse, svenska och engelska.

- Känns att det gått rätt bra. Det viktigaste är att kunna koncentrera sig på de olika passen. Men det är lite svårt en lördag morgon när jag dessutom jobbat i veckan.

Jeanette Svensson arbetar redan på ett ekonomiföretag och tänker använda högskoleprovet för att fortbilda sig och söka in på Handels som ekonom.

- Jag behöver lite mer kött på benen i min utbildning. Och jag har gjort provet en gång innan.

I pulpeten bredvid sitter Sara Wibron, 19, som gör sitt högskoleprov för första gången.

- Tidspressen är lite jobbig, men det känns okej. Skönt att det är pauser mellan passen. Då kan man koncentrera sig ordentligt.

- Svårast? Vet inte, men matten har jag lätt för. Ska söka in som ekonom på Handels. Min mor är också ekonom.

Till hösten högskoleprov har totalt 63 412 personer anmält sig över hela landet. Det är en ökning med 23 procent sen förra hösten och närmar sig vårarnas toppnoteringar på 70 000. Höstens prov är det femte i den nya formen. 81 procent av de anmälda är 24 år och yngre. Den äldre gruppen, 25 år och uppåt, har ökat med 35 procent sen förra hösten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.