Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler skjutningar i skärgården

Försvaret vill ha fler skjutövningar i skärgården. I dag, onsdag, diskuteras frågan med skärgårdsborna.

Intresserade och berörda var inbjudna till kust- och skärgårdsråd vid Göteborgs garnison i Västra Frölunda. Bakgrunden är att försvaret nästan vill tiofaldiga sin skjutverksamhet inom Göteborgs södra skärgård, vilket upprört många på öarna.

I kritiken framhålls den påverkan ett ökat antal skjutövningar kan få på fiske, fåglar och friluftsliv. Ökat buller för de boende är ett annat problem och att försvarets verksamhet på sikt kan hindra skärgårdens expansion.

– Det finns ingen balans i beslutet. Militären gjorde som de ville utan att ta hänsyn till boende i skärgården. Ökningen är så drastisk, kolossal. Mycket av folket som bor där är ju annars vana vid militär närvaro, säger Jan-Eric Ericsson, ordförande för Bohusläns skärgårdsråd.


Beviljat 1,3 miljoner skott
Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har beviljat försvaret tillstånd att i framtiden använda övningsområdet 115 dagar per år och att skjuta över 1,3 miljoner skott. Det kan jämföras med dagens verksamhet som omfattar runt 25 dagar och cirka 100 000 skott.

Dessutom vill försvaret öppna upp för större nationella och internationella övningar, där man ska kunna skjuta obegränsat. Enligt kritikerna handlar det om att ha fria tyglar i samband med Natoövningar.

Miljöprövningsdelegationens beslut har överklagats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.