Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

Fler plastartiklar kan förbjudas

Regeringen vill gå längre än det EU-gemensamma plastförbudet och förbjuda även plastmuggar och plastbehållare för mat. På Göteborg stads egna kulturfestival trappar man upp försöken att minska engångsartiklar och startar ett pantsystem för matlådor.

I mars i år röstade EU om att förbjuda bland annat sugrör, plasttallrikar och plastbestick från och med år 2021 för att förhindra mängden plast i haven.

Nu vill regeringen att Sverige ska gå före EU i kampen mot engångsförpackningarna. En utredning ska titta på möjligheter att förbjuda även plastmuggar och plastbehållare för mat. Initiativet är en följd av januariuppgörelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Bland annat ska utredningen titta på om det ska vara ett tvång att restauranger och andra ska kunna leverera mat i medhavda behållare eller om man kan införa någon typ av pantsystem, eller också att man helt enkelt får övergå till andra material än plast, säger miljöminister Isabella Lövin till Ekot.

LÄS MER: Regeringen vill förbjuda alla plastmuggar

LÄS MER: Minskar skräpet med matlådor på Kulturkalaset

Engångsfri festival

Regeringens förslag går i linje med flera av de försök som redan testats i mindre skala på Göteborgs kulturkalas, som numer heter Gothenburg Culture Festival. Det säger Filip Eklund, miljöansvarig för festivalen.

År 2021 ska festivalen vara helt engångsfri och förra året gjordes flera försök att minska på plasten. Den som tog med sig egen matlåda eller kopp fick tio procent rabatt på mat eller dryck, och i en särskild engångsfri zon tillhandahölls vanligt porslin, som sedan diskades på plats.

– Det är en av de grejerna vi försöker skala upp. I år har vi tänkt att ha ett helt område i Bältespännarparken engångsfritt och vi försöker att göra det systemet ännu större, säger Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & Co som arrangerar Gothenburg Culture festival.

Det kommer att finnas ett ställe där man kan köpa en matlåda som man sen tar med för att köpa mat hos någon av våra försäljare.

Förra året var målet att servera 10 000 engångsfria portioner under festivalen. Det blev cirka 6 500, men var trots det ett lyckat projekt, tycker Filip Eklund. Besökare kommer även i år att kunna få rabatt på maten om man har med sig egen matlåda.

Ett pantsystem för matlådor är en ny satsning som kommer att provas på årets Gothenburg culture festival, berättar Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & Co som arrangerar Gothenburg Culture festival. Bild: Anders Ylander
Ett pantsystem för matlådor är en ny satsning som kommer att provas på årets Gothenburg culture festival, berättar Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & Co som arrangerar Gothenburg Culture festival. Bild: Anders Ylander

Panta din matlåda

En ny idé som ska testas är ett pantsystem för matlådor.

– Det kommer att finnas ett ställe i Bältespännarparken där man kan köpa en matlåda som man sen tar med för att köpa mat hos någon av våra försäljare. Därefter har man rätt att returnera lådan i efterhand om man vill, säger han.

Projekten har utformats i samarbete med kretslopp och vatten på Göteborgs kommun.

– Evenemanget är en testarena för att se vad som kan fungera för stan. Så det här med matlådan är något vi hoppas kan spilla över och även fungera i stan i stort, säger Filip Eklund.

Plastartiklarna kostar miljoner

I kommunen har det nyligen gjorts en stor kartläggning av just användandet av engångsartiklar i verksamheterna. Karin Nielsen som lett arbetet tillsammans med Anna Hjort, ska under hösten presentera förslag på åtgärder för hur engångsartiklarna kan bli färre, ett förslag som politikerna sen ska ta ställning till. I nuläget är inga engångsartiklar förbjudna.

– Det är en ganska stor kartläggning och givetvis kommer vi att följa EU:s lagstiftning, men min ambition är att vi ska gå längre. Sen får man se hur det tas emot av politikerna.

– När man ser hur mycket pengar staden lägger på det så tror jag att det kan bli en stark motivation. Det handlar om miljontals kronor per år, säger Karin Nielsen.

LÄS MER: Så försöker kultureventen i Göteborg minska sin miljöpåverkan

Gothenburg Culture Festival har sedan tidigare förbjudit sugrör och de engångsartiklar som används ska vara miljömärkta.

Om ni vill bli av med alla engångsartiklar till 2021, varför förbjuder man inte allt på en gång?

– Det hade vi gärna gjort, men vi inser också att det inte är så många som har gjort det tidigare och vi är en ganska stor festival. Så vi behöver lära oss och utvecklas på ett hållbart sätt, säger Filip Eklund.

Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

Maria Karlsson

– Jag tycker det är positivt. Det skräpar ner och vi har ju inget hav snart, så jag tycker att det är bra.
<br>
Hur tänker du själv kring plastanvändning?
– Jag försöker att inte använda det så mycket, jag diskar.
Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

George Silver och Jane Silver

George: – Man borde förbjuda alla plastartiklar om de inte är biologiskt nedbrytbara.
<br>
Jane: – Jag håller med. Speciellt i USA där vi kommer ifrån är allt i plast. Vi förorenar våra hav och floder, det är förfärligt.
Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

Venus Rajabi

– Förbjuda ska man inte göra, men man kan försöka att använda mindre plast. Det är bättre att man får börja tänka på det än att man förbjuder på en gång tycker jag.
Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

Michaela Eriksson och Alexander Eriksson

Alexander: – Mig spelar det ingen roll, det är helt okej om det har en positiv påverkan på miljön.
<br>
Michaela: – Det är väl helt okej. Det är inte så svårt att ta med sig vanliga bestick, lägga i en låda och ta med hem och diska. Sen är man ibland kanske lite bekväm och tycker det är skönt att använda engångsbestick och sådär, men är man förberedd och kan plocka med vanliga bestick så är det ju är inte så jobbigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.