Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler olyckor vid fint väder

Finare väder ger fler fotgängare och cyklister – och farligare trafik. När trafiksommaren summeras syns en tendens till ökat antal lindriga trafikolyckor.

För många är detta sista helgen på semestern, och kanske dags att köra hem från sommarstället eller åka och ta ett sista dopp. Till viss mån tycks trafiken i år ha påverkats av det fina sommarvädret.

Antalet dödsolyckor i Göteborg och Västra Götaland är i stort sett oförändrat jämfört med fjolårets sommar. Men enligt Tomas Bergbom, planerare på Trafikverket, kan man i de preliminära siffrorna för juni och juli utläsa en tendens till ett ökat antal lindriga trafikolyckor. Det handlar om 166 stycken i Göteborg, jämfört med 141 stycken år 2012 och 109 stycken år 2011 – båda regniga somrar.

– Man kan ju tänka sig att ökningen har att göra med det fina sommarvädret vi haft i år. Då blir det naturligt fler gångtrafikanter och cyklister som är ute, och därigenom fler olyckor med oskyddade trafikanter inblandade.

På Trafikkontoret i Göteborg har man inte börjat gå igenom sommarens siffror än, och årstiden är egentligen inte heller så intressant, säger Karin Björklind.

– Vad det gäller biltrafik har vi väldigt lite i Göteborg under sommaren, från att grundskolorna slutar till att de börjar igen. För oss börjar flödet bli intressant först i september och oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.