Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler och fler läser GP

Fler läser GP men tillskottet kommer inte från Storgöteborg där GP tappar några läsare. Metro har efter ett stort ras kommit igen i Göteborg. I Stockholm är de lika stora som DN.
Det är räckvidden (hur många som tar del av tidningarna) för de sista fyra månaderna 2005 som Orvesto nu presenterar.
I jämförelse med samma period 2004 har GP tappat cirka 6 000 läsare i Storgöteborg men fått 8 000 nya i riket, alltså ett plus på 2 000 läsare. Intressanta frågor som till exempel var någonstans de nya läsarna befinner sig och hur gamla de är redovisas först om några dagar.

Siffrorna jämförs alltså med de fyra sista månaderna 2004, en historisk period i GP:s historia då hela tidningen gick över i tabloidformat och 43 000 nya prenumeranter nappade på erbjudanden om provprenumeration. Trots detta ligger GP i dagens mätning kvar på ungefär samma nivå.

Inom Storgöteborg har GP en räckvidd på 66 procent, det innebär cirka 441 000 läsare. GT har fortsatt att backa något och har nu en räckvidd på 16 procent.
Läsningen av gp.se ökar i riket men minskar något i Göteborg, dn.se tappar rejält medan svd.se ökar något. Däremot fortsätter framgångarna för Aftonbladets och Expressens webbplatser som efter ökningar har drygt 2,4 respektive 1,2 miljoner läsare.

Metro Göteborg tappade ett stort antal läsare mellan den första och andra fyramånadersperioden 2005 då de gick från 37 procent till 31 procent. De är nu tillbaka på 36 procent, 240 000 läsare.
I Stockholm är däremot Metro för första gången ikapp Dagens Nyheter, båda har en räckvidd på hemmaplan på 42 procent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.