Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Arkivbilder.

Fler kontrolleras på Landvetter inför EU-mötet

Polisen får rätt att göra tillfälliga gränskontroller av personer som reser in på Landvetter flygplats och via Svinesund. Detta för att möta hotet i samband med EU-toppmötet.

Beslutet fattades av rikspolischefen under fredagen. Det gäller från söndag och till lördag, dagen efter EU-mötet.

I ett pressmeddelande från polismyndigheten centralt anges skälet vara "den ökade hotbild som finns kring mötet och deltagarna".

Detta stämmer inte med vad Erik Nord, polischef i Göteborg, sagt de senaste dagarna om hotbilden kring EU-mötet. Nord har tonat ned denna.

- Hotbilden ligger kvar på en relativt låg nivå. Det som sägs i pressmeddelandet gäller mera generellt: regeringscheferna som kommer hit bär med sig en hotbild. Den är generell, specifikt finns det inga underrättelser som säger att hotbilden är förhöjd, säger Erik Nord.

LÄS ÄVEN: Så påverkas kollektivtrafiken under EU-toppmötet

Högt skyddsvärde

Med det sagt välkomnar Nord den utökade kontrollmöjligheten.

- Skyddsvärdet är så högt för regeringscheferna, att vi behöver kontrollera vilka som reser in i landet.

Utöver på Landvetter flygplats och vid Svinesund får polisen även göra kontroller vid andra gränsövergångar "om påtagligt behov uppstår".

Under fredagen beslutade även regeringen om gränskontroll vid den inre gränsen i ytterligare sex månader, fram till och med den 11 maj 2018. Beslutet är fattat med stöd av den EU-gemensamma lagstiftningen och utifrån regeringens bedömning att det fortsatt finns ett hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten.

Kontrollen ska genomföras vid de hamnar i polisregionerna Syd och Väst som polismyndigheten bedömer som lämpliga, samt vid Öresundsbron.

LÄS ÄVEN: De kommer på toppmötet

Polisen uppmanar alla som ska resa inom EU och Norden att ta med pass eller nationellt ID-kort.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.