Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fler killar än tjejer säljer sex

Män säljer sex i högre utsträckning än kvinnor visar flera undersökningar. – Många tror att de inte existerar, säger forskaren Anneli de Cabo Y Moreda.

Prostitution förknippas ofta med män som köper sex av unga kvinnor på gatan. Men enligt de flesta nordiska undersökningar som gjorts har fler killar än tjejer sålt sex. The European MSM Internet Survey, den största internationella studie som gjorts med män som har sex med män, visar nu att elva procent av de tillfrågade svenskarna mellan 15 och 25 år fått betalt för sex.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Pratar man om prostitution menar man ett kvinnligt offer som blivit utsatt för en mans våld. Andra former av prostitution negligeras i debatten, säger Anneli de Cabo Y Moreda, som är doktorand vid Göteborgs universitet och forskar om män och transpersoner som säljer sex.

Hon förklarar att prostitution blev en viktig symbolfråga under 70-talet i kampen för jämställd­heten. Män var förövare och kvinnor blev utnyttjade. Men i och med att den bilden av prostitution blev så stark har män som säljer sex hamnat i skymundan.

I regeringens utvärdering av sexköpslagen från 2010 nämns män och transpersoner på 23 rader i den nästan 300 sidor långa rapporten. Och sedan den nuvarande sexköpslagstiftningen infördes 1999 har drygt 800 män blivit fällda för sexköp, varav endast en för att ha köpt sex av en man.

Också synen på män respektive kvinnor som säljer sex skiljer sig åt.

– När jag pratat med socialarbetare och poliser kopplar de manlig prostitution till sexualitet. Man ser det som en del i att komma ut som homosexuell och upptäcka sin sexualitet. Den kopplingen finns inte alls när man diskuterar kvinnor som säljer sex.

Petra Malmström är socionom på Mika-mottagningen i Göteborg, där prostituerade som vill kan få prata eller få råd. Hon säger att drygt en av tio besökare är män.

– Det är mer tabu för män att sälja sex, det pratas så sällan om dem.

Hon berättar att skadeverkningarna är samma både för män och för kvinnor. Det handlar främst om skam- och skuldkänslor och att känna äckel inför sin egen kropp.

Men långt ifrån alla prostituerade män känner sig som offer, menar Anneli de Cabo Y Moreda:

– Många berättar att de säljer sig för att de vill. Men de vill inte vara lika osynliga som i dag.

FAKTA: Totalt mer än dubbelt så många killar som tjejer

2003 tillfrågades 4 339 svenska gymnasieungdomar. 1,8 procent av killarna respektive 1 procent av tjejerna uppgav att de någon gång fått betalt för sex.

2008 gjordes prostitutionsgruppen i Göteborg en studie av 876 hbt-ungdomar. 11,4 procent av killarna och 7,4 procent av tjejerna hade fått betalt för sex.

2012 sammanfattade Ungdomsstyrelsen flera studier. Då uppgav 0,8 procent av tjejerna och 2,1 procent av killarna i åldern 16–25 år att de fått ersättning för sex.

2013 gjordes The European MSM Internet Survey, en studie av män som har sex med män. 11 procent av 15–25-åringarna sa att de någon gång senaste året fått ersättning för sex.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.