Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KD kommer att delta på minnesdagen för förintelsens offer, även om David Lega tycker att det är olämpligt att SD är medarrangör.

Fler ifrågasätter SD:s lämplighet som arrangör

Efter Vänsterpartiets avhopp ifrågasätts SD:s medverkan på ceremonin för Förintelsens offer nu av fler partier.

Som GP berättade på torsdagen har Vänstern valt att hoppa av den partigemensamma åminnelsen av Förintelsen, som arrangeras i samarbete med Länsstyrelsen och judiska församlingen.
Avhoppet har satt fart på diskussionen i övriga partier. David Lega (KD) säger att han tycker att det är olämpligt att Sverigedemokraterna är med, eftersom partiet inte står upp för alla människors lika värde. Efter att ha talat med den judiska församlingen beslutade sig KD för att inte lämna arrangemanget.
– Om vi lämnar får SD arenan för sig själva. Så vi kommer att delta, men jag kommer alltid att säga ifrån och ta debatten med dem, säger David Lega.

"Skulle inte kännas rätt att hoppa av"

Carina Liljesand, ordförande för Liberalerna i Göteborg, tycker också att det känns knepigt att Sverigedemokraterna får och vill vara med i det här sammanhanget. Hon säger att man kanske gjorde det väl lätt för sig när man beslutade att alla riksdagspartier skulle vara medarrangörer.
– Att judiska församlingen tycker att det är besvärande tar jag som ett tecken på att vi måste ta den här diskussionen igen, säger hon.
Även Socialdemokraterna hade uppe frågan på nytt i går efter Vänsterns avhopp. Partiets förste ombudsman Eva-Marie Rasmusson tycker att det blir konstigt hur man än gör.
– Det känns konstigt att Sverigedemokraterna är med – för det är inget demokratiskt parti i vanlig mening. Men det skulle inte kännas rätt att hoppa av manifestationen heller, säger hon.

SD-politiker skämtade grovt om judar

I gårdagens GP förklarade Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg att det var en självklarhet för partiet att hedra Förintelsens offer. Han försäkrade också att det inte funnits någon rasism i paritet sedan han gick med 2010.
Detta trots att flera SD-politiker har uppmärksammats efter att ha uttryckt sig eller agerat rasistisk under de senaste åren. Ett exempel är partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt som i en smygfilmad sekvens skämtade mycket grovt om judar. Ett annat är riksdagsledamoten Anna Hagwall som nyligen blev utesluten efter antisemitiska uttalanden. 
Samling för demokrati, som arrangemanget för att hedra Förintelsens offer i Göteborg heter, har hållits den 27 januari varje år sedan 2000. Sverigedemokraterna har funnits med som medarrangör sedan inträdet i riksdagen 2010. 

"Dåligt av vänstern att hoppa av"

Miljöpartiet har varit med sedan starten och kommer att finnas med även i år. 
– Det är viktigt för oss att hedra Förintelsens offer. Vi slutar inte stå upp för demokratin för att Sverigedemokraterna är med, säger Derya Tumayer, ordförande i Miljöpartiet i Göteborg. 
Maria Rydén, ordförande för Moderaterna i Göteborg, tycker att minnesdagen är ett tillfälle att gemensamt hedra Förintelsens offer och lägga partipolitik åt sidan.
– Jag tycker att det är dåligt av vänstern att hoppa av.
Så för dig är det inget problem att SD är med?
– Jag kan känna så här: det finns en del även i Vänsterns historia. Det viktiga är att man gör rätt framåt.
Även för Centern är det ett självklart val att fortsätta vara med och hedra Förintelsens offer, enligt partiets lokala ordförande Emmyly Bönfors. 
– Det är enkelt att delta på en minnesdag, men konsten ligger i att gå från ord till handling: Där har SD en ganska lång väg att vandra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.