Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ann Catrine Fogelgren (L) och Daniel Bernmar (V) har inte samma syn på effekterna av lagen om valfrihet i hemtjänsten, som infördes i våras. Bild: Alice Vernersson

Fler i Göteborg väljer privat hemtjänst

I våras infördes valfrihet i hemtjänsten i Göteborg och antalet vårdtagare blir allt fler. Men priset är för valfriheten är en sämre ekonomi för stadsdelarna, menar Daniel Bernmar (V).

Efter en lång politisk strid kom lagen om valfrihet (LOV) igång i april i år. Den utdragna diskussionerna som föregick införandet gjorde att de stora aktörerna i branschen valde bort Göteborg och valfrihetsreformen fick en ganska trög start: 133 personer av 9 300 hemtjänstbrukare hade valt en privat utförare under våren.

LÄS MER: De stora LOV-utförarna ratar Göteborg

Men sedan dess har det gått stadigt uppåt och i dag har 298 personer – eller drygt tre procent av vårdtagarna – valt en privat utförare.

LÄS MER: Så blev LOV mandatperiodens mest infekterade fråga

– Det ökar hela tiden, men det är svårt att säga om det är mycket eller lite. Vi har ingenting att jämföra med eftersom vi gör det från början. Andra kommuner har haft det ganska länge, säger Gisela Askne på stadsledningskontoret i Göteborg stad.

Vanligast bland nya brukare

Jämfört med kommuner som varit igång länge är det en ganska låg siffra. I kommunerna i Stockholmsregionen varierar andelen brukare som valt privat alternativ mellan 20 och 50 procent. I resten av landet ligger andelen snarare under 20 procent.

På stadsledningskontoret bedömer man därför att antalet brukare i Göteborg kommer att fortsätta öka under en tid.

LÄS MER: LOV i hemtjänsten – men inte för alla

– Och det är ju lättast för den som inte haft hemtjänst förut att välja en privat aktör. Så man kan tänka sig att de som väljer nu i hög grad är personer som får hemtjänst för första gången, säger Gisela Askne.

Ann Catrine Fogelgren, biträdande kommunalråd och Liberalernas talesperson i äldrefrågor, konstaterar att antalet vårdtagare som valt privata utförare fördubblats bara under sommaren.

– Även om siffrorna fortfarande är låga så tyder det på att det finns ett behov och en efterfrågan, säger hon.

Antalet företag begränsar

Hon tror att ökningen kommer att hålla i sig.

– När LOV infördes raljerades det ju över att det var få som valde. Men vi sa redan då att det tar lite tid innan det bli känt bland de äldre att man kan välja.

Hur stor bedömer du att andelen som väljer privat utförare kan bli?

– Det är svårt att säga. Men som det är nu är fortfarande ganska få företag som är inne och de är ojämnt fördelat över staden. Det behöver komma in fler företag för att göra det möjligt för fler i Göteborg att kunna välja. I dag är det en begränsande faktor.

Daniel Bernmar (V), kommunalråd med ansvar för äldrefrågor, är den som stred hårdast för att lagen om valfrihet inte skulle införas i Göteborg. Och han har inte ändrat sig. Tvärtom menar han att de negativa effekter han varnade för redan nu börjar synas.

Stadsdelarna blöder

– Det stora problemet är den urusla ekonomiska situationen som det här orsakar. Den kommunala hemtjänsten – som är 97 procent av verksamheten – drabbas jättehårt. Det beror på att pengar går till kontrollfunktioner och sprids ut på fler aktörer, så att alla samordningsvinster försvinner.

Han säger att det gjort att den ekonomiska situationen är bekymmersam i flera stadsdelar.

– Den modell vi har låser priset på ett sätt som vi inte hade tidigare. Och till skillnad från privata aktörerna, som kan bestämma själva hur många brukare de vill ha, måste den kommunala hemtjänsten ha hundra procent flexibilitet. Men de får ingen ersättning för det.

LÄS MER: Mångmiljonhål i budgeten för Norra Hisingen

Ann Catrine Fogelgren (L) håller med om att införandet av LOV innebär en anpassning för kommunen. Bland annat till ett fast ersättningsbelopp, men också till en marknad som inte är lika förutsägbar.

– Det är klart att det till viss del kan spela roll för stadsdelarna ekonomi. Men jag sätter omsorgstagaren i första hand. Det finns ett önskemål om detta bland de äldre och då ska vi svara upp till möjligheten att välja.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.