Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Fler hotellgäster än någonsin i Göteborg

Resandet ökar på väldigt många ställen i Sverige och det är framför allt städer som har blivit motorer för turismen. I år var det 50 procent fler amerikanska turister som besökte Göteborg

Svenska gäster i Göteborg ökade med fem procent medan besökare från USA steg med hela 48 procent. Det visar statistiken från SCB och Tillväxtverket som mäter gästnätter på hotell och vandrarhem.

– Det är oerhört glädjande att besöksnäringen i Göteborg haft en så stark utveckling. Det har varit fler gäster på hotellen än någonsin tidigare, säger Camilla Nyman VD för Göteborg & Co.

Festerna lockar mest

Evenemangsstaden Göteborg har lockat extra mycket med EM i Ridsport, Göteborgs Kulturkalas och Way out West. Tre dragplåster som tillsammans hjälpte till att fylla göteborgshotellen i augusti.

– I långa perioder var det i stort sett fullbelagt, säger Camilla Nyman VD för Göteborg & Co.

Det är emellertid inte bara fler svenskar och amerikaner som kommit hit. Hittills i år har danska och norska gäster ökat med 15 respektive 12 procent. Detta trots att just dessa nationaliteter minskade med cirka 10 procent under den evenemangstunga månaden augusti.

– Resandet ökar på väldigt många ställen, framför allt städer har blivit motorer för turismen. Man reser inte till alla städer, men såväl Göteborg, Stockholm och Malmö ökar kraftigt i mätningarna. Det gäller alltså både utländska och svenska gäster, förtydligar Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Vad tror du att det beror på?

– Det finns alltid någott att göra i städer, oavsett om det är badväder eller inte. Det är framför allt därför just evenemang är ett bra sätt att locka turister till staden.

Han understryker:

– Göteborg är trots allt populärast på sommaren.

Totalt sett ökade antalet gästnätter på hotell och vandrarhem i Göteborg med 3 procent. Det motsvarar 83 000 övernattningar. Det totala antalet gästnätter i Göteborg mellan 1 januari och sista augusti uppgår till drygt 2,7 miljoner.

De kommande åren planeras flera nya hotell i Göteborgsregionen. Totalt sett kommer dessa medföra över 3 000 nya rum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.