Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler fickstölder än någonsin

Fickstölderna ökar. I juli sattes rekord i antalet anmälningar. – Det är ingen munter läsning, säger Anders Börjesson, polischef i område City.

Enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet, har det slagits sorgliga statistiska rekord i sommar. Under de tjugo år som statistiken berör har det inte under någon månad gjorts så många anmälningar om fickstölder i Göteborgs kommun, som under juli i år, 806 stycken.
Avenyn, Drottningtorget, Brunns-parken, Nordstan, Järntorget och Liseberg. Det är områdena som sticker ut mest när polisen räknar ihop antalet anmälningar. Avenyn ligger i en klass för sig.
– Absolut flest anmälningar sker nattetid, mellan 00 och 03, berättar Anders Börjesson.
Han är chef för lokalpolisområde City, det området som är klart hårdast drabbat. Och ännu är det inte över.
– Augusti är den värsta månaden, med evenemang som Kulturkalaset och Way Out West, där det är mycket folk och berusning.

Statistiken avslöjar vissa mönster.
– Vi har noterat att flertal fickstölder genomförs inne i butiker i Nordstan. Målsäganden är ofta yngre kvinnor som tittar på kläder.
Nattetid stjäls det mycket på krogen, i fyllan. Kvinnorna får handväskorna vittjade och männen förlorar plånböcker och mobiler från obevakade fickor. Det är inte så mycket kontanter som stjäls utan mer elektronisk utrustning.
Det är också en av förklaringarna som Anders Börjesson har till att ficktjuveriet ökar.
– Vi bär runt på väldigt mycket dyra saker jämfört med tjugo år tillbaka i tiden.
Han säger att en person som har 6 000–7 000 kronor i cash i sin väska troligen skulle hålla hårt i den, medan många, särskilt unga, svänger runt med mobiler värda lika mycket utan att riktigt reflektera över dess värde.
– En annan anledning är att det är relativt enkelt att vara ficktjuv. Få blir lagförda.
På hundra anmälda ärenden uppskattar Anders Börjesson att man klarar upp max en handfull. Få tas på bar gärning. Istället upptäcks brottet ofta långt efter att det begåtts.
– Under perioden 1 juni till 16 augusti i år har vi sammanlagt 16 gripna gärningsmän. Hur många av dem som dömts vet jag inte.

Under kulturkalaset har polisen i City en insats mot fickstölder. Med hjälp av information och närvaro, egna patruller och polisvolontärer, hoppas man kunna förebygga brott.
– Vi försöker visa oss, vara synliga, men jag är tveksam till om det verkligen avskräcker de mer eller mindre professionella ficktjuvarna. De kanske bara väntar tills vi gått.
För även om man inte i dagsläget har span på några särskilda ligor står det klart att det finns grupper som specialiserat sig på den här typen av brott och att den rörliga kriminaliteten, som även agerar över nationsgränser, har utvecklats.
– Tillfället gör tjuven brukar man säga, men nu för tiden är tjuvarna många gånger proffs. Inte så att de försörjer sig på det, men de ägnar sig mycket åt det, specialiserar sig och blir väldigt duktiga.


Anders Börjesson är tydligt med att det är polisens ansvar att komma till rätta med fickstölderna.
– Man ska inte lägga något ansvar på brottsoffren, men det här är en typ av brott som man kan få ner väsentligt genom ökad medvetenhet.
Han önskar att fler kunde hålla lite hårdare i mobilen eller lägga plånboken något djupare i väskan eller fickan – innan de själva drabbas.
– Tänk om alla tänkte ”Det händer varje dag, men det ska f-n inte hända mig!”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.