Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Fler drabbade av blomtjuvar

Flera av GP:s läsare är drabbade av blomtjuvar. - Varje vår i fyra år har vi fått våra vårblommor stulna, säger Monica Johansson i Västra Frölunda.
Efter gårdagens artikel i GP om Bertil och Barbro Ankner som fick sina nyplanterade blommor stulna så har fler läsare hört av sig och berättat att blomstölder är vanliga i deras område.
- Varje jul stjäl de julgranspynt och varje vår tar de våra blommor, men vi har aldrig tänkt på att polisanmäla eftersom polisen ändå inte gör någonting, säger Monica Johansson som är en av de drabbade.
De boende i hennes området har börjat tröttna på alla stölder och försöker komma på idéer hur de ska få tjuvarna att sluta. Bland annat har de virat plast med häftstift runt handtagen på blomsterkorgar så tjuvarna ska få sig en smärtsam påminnelse om att de håller på att begå ett brott.
Även från Tynnered rapporteras det om systematiska växtstölder och på odlingslotterna på Nya Varvet har lökar grävts upp. Runt familjebostäders hyreshus i Majorna har tjuvar härjat i flera veckor och hyresgästerna har fått se ansträngningar till att göra omgivningarna vårfina förvandlas till tomma gropar i rabatterna. Men trots att problemet är vanligt så har polisen fram till nu inte tagit emot en anmälan om stölder av trädgårdsväxter.
- Inget brott är för litet för att polisanmälas. Vi måste ju vet att ett brott har inträffats för att kunna ingripa, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.
Samtidigt som han tycker att blomstölderna ska polisanmälas så erkänner han att denna typ av brott inte prioriteras av polisen. Därför uppmanar han till grannsamverkan och civilkurage.
- Det är typiskt svenskt att tänka "jag ska inte lägga mig i". Men en av anledningarna till att småbrotten ökar är just att allmänheten inte lägger sig i.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.