Fler dimmiga dagar väntar i Göteborg

Dimma och milda temperaturer – det gråmulna Göteborgsvädret är här för att stanna. Först i slutet av nästa vecka väntas de ovanligt höga hösttemperaturerna börja sjunka.
– Det blir en märkbar sänkning av temperaturerna, säger säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Under eftermiddagen låg dimman tät över centrala Göteborg. Och trots regn och höstrusk har temperaturerna sedan en tid tillbaka varit ovanligt höga för årstiden.

– Dimman hänger ihop med det väderläget som vi har. Det är mycket mild och fuktig luft nu, och det är också relativt vanligt att det blir dis eller dimma vid den här tiden på året. Det beror bland annat på att man inte har så mycket soluppvärmning dagtid, säger meteorologen Mattias Lind.

”Fortsatt gråmulet”

Till helgen väntar fortsatt milda temperaturer och mycket vind. Men än så länge finns det inga indikationer på att det kommer att regna i slutet av veckan.

ANNONS

– Det ser ut som att det kommer fortsätta vara rätt så gråmulet framöver. Dimman kommer att lätta lite till helgen i och med att det är blåsigt.

– När vinden avtar under lördagen skulle det kunna bildas dimma igen, men förmodligen inte så mycket som det har varit nu, säger Mattias Lind.

Lägre temperaturer väntar

Redan under den sena torsdagseftermiddagen hade dimman lättat över Göteborg.

– Det är en varmfront som håller på att passera just nu så den täta dimman var förmodligen kopplat till den. Sedan ska vinden tillta till kvällen, då blir det mer disigt, säger han.

Det här är dimma

Dimma bildas då vattenångan i luften kondenserar vid en relativ luftfuktighet på 95-100 procent. Detta kan ske på två sätt, dels genom att lufttemperaturen sjunker ner mot daggpunktstemperaturen, dels genom blandning av luftmassor med olika temperatur.

Dimmans beståndsdelar utgörs i allmänhet av vattendroppar, dimdroppar, med en diameter av 10-20 mikrometer (0,01-0,02 mm). Vid sträng kyla kan dimman bestå av iskristaller, så kallad frostdimma. Denna är oftast tunnare än vanlig dimma, men kan i gengäld ge upphov till vackra halofenomen.

Skillnaden mellan moln och dimma är att den senare når ända ner till markytan. Ibland kan dimma som lättar från marken ligga kvar som låga dimmoln.

Källa: SMHI

Till slutet av nästa vecka verkar det som att den ovanligt milda hösten kommer att få se lite lägre temperaturer.

– Det är fortfarande lite svårbedömt exakt hur kall luft det är som kommer in, men det kommer vara betydligt lägre temperaturer i slutet av nästa vecka, säger Mattias Lind.

LÄS MER:EU: Varmaste oktober någonsin i Europa

LÄS MER:Dimma i Göteborg – mistlurar hörs i mörkret

LÄS MER:Rekordvarmt i Göteborg i helgen – kommer hålla i sig

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS