Fler bolag ger anställda förtur

ANNONS
|

På måndagen berättade GP om att en anställd på Bostadsbolaget fått förtur till en femrumslägenhet i Landala. Trots att det i uthyrningspolicyn står att det är boende hyresgäster som ska prioriteras bland de interna sökande.

Bostadsbolagets vd Bertil Rignäs var den som fattade beslutet.

- Jag tycker inte det är någon tvekan om vad som gäller. Det är när anställningstid och hyrestid är lika lång som boende hyresgäster går före. Den som fick lägenheten har varit anställd hos oss i 32 år. Det var ingen av hyresgästerna som var i närheten av så lång kontraktstid, säger han.

ANNONS

Margita Björklund (fp), vice ordförande i Bostadsbolagets styrelse, gör samma tolkning som Bertil Rignäs. Samtidigt tycker hon att formuleringen är otydlig. Policyn kommer därför att skrivas om under hösten.

- Det är fruktansvärt olyckligt. Det är ju inte meningen att hyresgäster ska känna sig orättvist behandlade för att vi har skrivit en text som inte lika tydlig som våra intentioner, säger hon.

Geografiska undantag

Förutom Bostadsbolaget finns ytterligare fyra kommunala bostadsbolag i Göteborg; Poseidon, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Hjällbobostaden. På de två senare har anställda ingen förtur alls.

Hos Poseidon och Familjebostäder räknas anställningstid på samma sätt som kontraktstid i den interna kön.

Undantaget är lägenheter i de mest attraktiva områdena Centrum, Majorna, Kungsladugård, Olskroken, Linnéstaden och Guldheden.

- Förturen för anställda gäller bara i ytterområdena, som Frölunda, Högsbo och Kortedala. Jag tror att det handlar om rättviseskäl, att man inte vill reta upp någon, säger Marie Werner, distriktschef på Poseidon.

Bostadsbolaget har inga sådana undantag i sin policy.

Där kan anställda med lång tid inom bolaget få förtur till alla lägenheter, även på de mest attraktiva adresserna.

Anna Johansson, (s), ordförande i Bostadsbolagets styrelse, ser bara fördelar med att anställda vill bo i bolagets lägenheter. Att införa geografiska undantag har hittills inte varit aktuellt.

ANNONS

- Det är möjligt att vi kommer se över det. Det kan finnas en poäng med att ha en likartad policy i alla bostadsbolag som ingår i Framtidenkoncernen, säger hon.

ANNONS