Fler barn och lokalbrist bakom större grupper

Småbarnsgrupperna i Göteborgs kommuns förskolor växer och Ale tappar förskollärare. GP har inspekterat ny statistik om förskolorna i Göteborg med omnejd.

ANNONS
|

Totalt sett har barngrupperna minskat från 18 till 17,1 på fem år i Göteborg – samma nivå som för tio år sedan. Men småbarnsgrupperna blir större. 2015 ökade småbarnsgrupperna i Göteborg med nästan ett barn per grupp från året innan. Det visar färsk statistik från Skolverket.

–Man kan säga att det går trögt med minskningen av barngrupperna. Men vi jobbar mot de riktmärken som Skolverket har tagit fram för barngrupperna, säger Karin Pleijel (MP), ordförande i utbildningsnämnden i Göteborg.

Riktmärket som hon talar om rekommenderar grupper om 6-12 barn för ett till treåringar och 9-15 för fyra till femåringarna. Där missar Göteborg målet kraftigt med småbarnsgrupper på över 14 barn i snitt.

ANNONS

–Barngruppernas storlek beror på att vi har fler barn och lokalbrist på många håll i staden. Men vi har inte klart för oss alla hinder som står i vägen för att minska barngrupperna utan vi har lagt en utredning som ska belysa det, säger hon.

Hon berättar att en utredning under 2016 ska reda ut vilka hinder som finns för att de snabbare ska kunna minska barngrupperna. Kranskommunen med de minsta kommunala småbarnsgrupperna är Härryda som hållit nere antalet till strax över tolv barn i snitt. De största småbarnsgrupperna finns i Partille som ligger på strax under 15 barn och Öckerö, Kungälv och Stenungsund ligger också över genomsnittet. Däremot lyckas de fristående förskolorna i Göteborg minska småbarnsgrupperna från 2014 till 2015.

Varför tror du att de fristående förskolorna lyckas bättre?

–Det är ofta väldigt små enheter och ofta med bara en avdelning, det kanske inte är en förklaring men så är det, säger hon.

De minsta småbarnsgrupperna bland Göteborgsområdets fristående förskolor finns i Lerum med strax över tio barn tätt följt av Göteborg och Kungälv, men Stenungsund hade över 16 barn och Mölndal 14 barn.

ANNONS

Ett problem som visar sig i statistiken är bristen på utbildad personal. I Göteborg med omnejd saknar en av fyra utbildning för att arbeta med barn. Tittar man endast på fristående förskolor så saknar mer än var tredje personal utbildning. Och så ser det ut i hela landet.

En kommun som fått känna på svårigheten med att hitta förskollärare är Ale. Dennis Ljunggren är skolkommunalråd i Ale och berättar att de tvingats sänka sina krav.

–Tidigare hade vi ett mål på 56 procent förskollärare. Men vi släppte det eftersom det blev ett så stort hinder när förskolecheferna skulle anställa.

I dag är 39 procent av personalen förskollärare, en nivå som är strax under Göteborg, Härryda och Partille.

–Det finns inga förskollärare att tillgå, vi headhuntar egentligen i andra kommuner när vi anställer och problemet flyttar sig vidare, säger han.

Han berättar att kommunen jobbar med en lösning på sina egna förskolor, där de vill kunna vidareutbilda redan befintlig personal till förskollärare.

Inom de fristående förskolorna i Ale är andelen förskollärare nere på 17 procent det innebär att det går en lärare på 30 barn: ett värde långt under genomsnittet och lägst i Göteborgsområdet. Mimmi von Troil är vd för branschorganisationen för idéburna fria förskolor. Hon kan se att den höga konkurrensen på marknaden ibland gör det svårt för de fristående aktörerna – särskilt på landsbygden.

ANNONS

–Med den lönebildning som finns och bristsituationen i stort så kommer naturligtvis förskollärare att fortsätta söka sig till storstadsområdena. Man får högre lön där oavsett huvudman.

ANNONS