Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På tisdagen avhystes ett 30-tal husvagnar från Lillebyns camping i Torslanda.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fler asfaltläggare polisanmälda

I vår har Kronofogden i Göteborg verkställt sju vräkningar av utländska anläggningsarbetare. Men polisen bekräftar att det handlar om långt fler ärenden än så.

- På Kronofogden har vi bara statistik på ärenden där vi verkställt avhysningar eller vräkningar. Sedan början av april i år är det sju stycken, säger Maria Lunneblad, förrättningsman på Kronofogden i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På tisdagen avhystes ett 30-tal husvagnar från Lillebyns camping i Torslanda. Någon timma senare fanns flera av vagnarna i Jennyhill i Partille, men de försvann därifrån ganska snart. Men de är kvar i Partille.

- Nu på onsdagen står ett 20-tal husvagnar på en grusplan i Kåbäcken nära Jonsered, säger Alexander Borgstedt, säkerhetsansvarig i Partille kommun.

Under eftermiddagen hoppas han att vagnarna skall komma bort därifrån.

- Vi jobbar intensivt med det tillsammans med bland andra Kronofogden, säger Borgstedt.

Polisenheten Syd i Göteborg, där bland annat Västra Frölunda och Mölndal ingår, har man haft långt fler anmälningar och ärenden än vad Kronofogden kan redovisa.

- I vår har det varit uppemot 20 fall där resande ställt upp sina vagnar och där markägaren hört av sig till oss, säger Niklas Eriksson. Han är operativ chef på Polisenheten Syd.

Enligt Eriksson ser det ut som tidigare år.

- Ja, det är ingen märkbar förändring. De här gästarbetarna, eller vad vi skall kalla dem, kommer på våren, i mars-april. Några stannar kvar till sena hösten, säger han.

I en del fall är det personer med andra europeiska id-handlingar.

- Men de flesta kommer från de brittiska öarna. Jag har intryck av att det i nästan alla ärenden är brittiska arbetsgivare som ligger bakom, säger Niklas Eriksson.

Polisen nås av en del klagomål på att de jobb som utförts är dåligt gjorda.

- Men här är det helt säkert en del som inte hört av sig med klagomål. För kunderna är privata villaägare som ser en chans att få gjort ett jobb för svarta pengar. Då har kunden ju inte så stor lust att anmäla det till svenska myndigheter, säger Niklas Eriksson.

Varken Kronofogden eller polisen har haft någon egentlig dialog med de resande anläggningsarbetarna och deras familjer.

- När vi avslutat en så kallad handräckning så tar ärendet slut för vår del, förutsatt att vi inte hittar någon som är rättsförd för tidigare skulder, säger Maria Lunneblad hos Kronofogden.

Polisen har inte heller haft någon dialog med dem.

- Vi har ingenting att erbjuda dem, så det finns inte mycket att prata med dem om. De resande vill kanske ha en anvisad plats att ställa upp sina husvagnar på. Det är något som möjligen Göteborgs kommun eller kranskommunerna kan erbjuda. Inte vi, säger Niklas Eriksson på Polisenheten Syd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.