Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Foto: Press/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fler anmäler sexbrott efter #Metoo

#Metoo-kampanjens genomslag märks hos polisens kontaktcenter. Antalet personer som anmäler sexualbrott har ökat markant. – De säger att kampanjen har gjort att de känner sig stärkta och vågar anmäla, säger Daniel Norlander, chef på polisens kontaktcenter i region Väst.

 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan skådespelaren Alyssa Milano delade en status på sociala medier med orden #metoo har kampanjen spridit sig som en löpeld världen över. #Metoo har inte bara fått personer att dela med sig av sina historier om sexuella övergrepp, den har även fått personer att anmäla det. I alla fall har polisens kontaktcentret i region Väst sett den tendensen, vilket GöteborgDirekt var först med att rapportera om. 

– Det är lite tidigt att mäta om antal anmälningar har ökar, men vi har noterat att fler personer har ringt och många har hänvisat till kampanjen. De säger att kampanjen har gjort att de känner sig stärkta och vågar anmäla, säger Daniel Norlander. 

LÄS ÄVEN: Rapporter om sexkränkningar bedöms öka

Brott som skett för länge sedan anmäls

Det är polisens kontaktcenter man når när man slår telefonnumret 114 14. Det är dit en person som har blivit utsatt för ett brott ska vända sig för att göra en anmälan. Enligt Daniel Norlander har karaktären på sexualbrotten som anmäls till kontaktcentret i Väst ändras lite sedan #metoo – personer har i större utsträckning anmält brott som ägde rum för flera år sedan. 

– Det gör ingenting om det har hänt för flera år sedan. Kampanjen gör att fler vågar höra av sig till oss och det är väldigt positivt. När det gäller sexualbrottslighet finns ett mörkertal. Förhoppningsvis kan mörkertalet minska, säger Daniel Norlander.

LÄS ÄVEN: Så kan skolan motverka sextrakasserier​

Anmäl så fort som möjligt

Enligt honom är det allra bäst att anmäla brottet så fort som möjligt, för då har polisen störst chans att säkra bevis mot gärningsmannen. Men oavsett är det viktigt att anmäla det, påpekar Daniel Norlander, för det gör att gärningsmän blir utpekade i polisens system. Det kännas bra för en själv att anmäla det som har hänt, menar han. 

– Personalen som jobbar här är väldigt proffsiga. De är duktiga på att hjälpa de som ringer och är bra på att lyssna. Det kan vara skönt att få lätta på sitt hjärta, säger Daniel Norlander.

LÄS ÄVEN: Skärp er – alla måste reagera på förtrycket!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.