Fler äldre behöver rullstol efter pandemin

En effekt av coronapandemin är att allt fler äldre behöver rullstol. Orsaken till det är att rehabilitering och sociala aktiviteter har blivit inställda.
– Människor har blivit sittande i sina rum, säger Elisabet Lann (KD), ansvarig för äldreomsorgen i Göteborgs kommun till P4 Göteborg.

ANNONS
|

Att fler sitter i rullstolar märks genom att det förskrivs och beställs fler. Det är en tydlig trend men oklart hur många fler som fått rullstol, enligt Elisabet Lann, kristdemokratiskt kommunalråd. Till P4 Göteborg säger hon att stillasittandet och isoleringen blir livsförkortande och försämrar hälsan avsevärt.

Effekten av problemet är svårt att jobba med i efterhand enligt Elisabet Lann. Hon förklarar att om en person i 90-årsåldern går från att vara gående till till rullstolsburen, så reser sig personen inte igen.

– Jag tycker att det är viktigt att lyfta ett sådant exempel för att vi just ska förstå att även äldre personer får komma ut och röra på sig och får aktiviteter och stimulans, säger hon till P4 Göteborg.

ANNONS
ANNONS