Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Först i slutet av juni 2019 förväntar sig Trafikverket vara klara med bygget av det nya Sörredsmotet. Bild: Robin Aron
Först i slutet av juni 2019 förväntar sig Trafikverket vara klara med bygget av det nya Sörredsmotet. Bild: Robin Aron

Flaskhalsen vid skiftbytet blir kvar tills sommaren

Problemet med Volvotrafiken grundar sig i byggen på trafiklederna, vilket skapar en flaskhals enligt facket på Volvo. Situationen kommer att vara densamma fram till sommaren.

Adrian Avdullahu, huvudskyddsombud på Volvos verkstadsklubb, har jobbat med Volvo Cars ledning sedan problemen med parkeringen uppstod innan sommaren. De har tillsammans försökt hitta lösningar, senast i torsdags var de på parkeringen för att se om de kunde hitta ytterligare lösningar. De har sedan tidigare bland annat byggt ut med fler parkeringsplatser.

– Anledningen till trafikproblemet är att man bygger om mycket på lederna runt fabriken, då blir det problem när alla ska ut samtidigt när de jobbat klart, det blir en flaskhals när ena skiftet ska gå av, och det andra på, säger Adrian Avdullahu.

– Jag har suttit med ledningen och försökt att lösa problemet, men så länge det byggs runt om i Göteborg, blir inte problemet löst. Men ledningen har lyssnat på facket och agerat.

LÄS MER: Så ska Volvo stoppa P-kaoset

Bygget inte klart förrän nästa år

Flaskhalsen vid bygget av det nya Sörredsmotet kommer att bli kvar till nästa sommar. Först i slutet av juni 2019 förväntar sig Trafikverket vara klara med bygget. Tills dess kommer trafiksituationen bestå.

– Vi håller på att bygga så det är förändringar hela tiden. Men det kommer förmodligen se ut så som det gör fram till nästa sommar, säger Trafikverkets projektledare Thomas Munter.

LÄS MER: Se kaoset vid Volvos parkering

Vid Volvoparkeringen är det många som bryter mot trafikregler för att komma först ut, märker ni samma sak vid bygget?

– Vi har inte märkt av vad jag har hört att det förekommer några såna grejer. Däremot har jag själv blivit omkörd i bussfilen, men det vet jag ju inte om det var Volvofolk. Naturligtvis är det många bilar på en gång som ska ut, men det är som det alltid har varit där.

När bygget är färdigt kommer flödet till väg 155 bli jämnare, då motet blir planskilt och trafikljusen till väg 155 försvinner.

LÄS MER: Polis om kaoset på Volvos parkering: "Råder rena kriget"

Nya lösningar vid parkeringen

Frustrationen över köerna har skapat ett trafikkaos på Volvoparkeringen, där många tränger sig och kör mot färdriktningen för att ta sig ut först.

I dagsläget tar det mellan 20 till 35 minuter att ta sig ut från parkeringen för dem som jobbar på fabriken.

– Jag har full respekt för att man bli frustrerad, men det är inte ok att bryta mot lagen. Vi vill inte att någon ska skadas, säger Adrian Avdullahu.

Det här att ledningen satt ut vakter på parkeringen för att bland annat ta registreringsnummer på dem som bryter mot trafikreglerna, är det en bra lösning?

– Det är bra att företaget visar att de vill lösa problemet, men det här med att de tar registreringsnummer har jag svårt att kommentera, säger Adrian Avdullahu.

Sedan tidigare har de delat in parkeringen i fyra sektioner. Då kunde man köra mellan sektionerna, nu kan man inte det längre. Nu har varje sektion en eller två egna utfarter. Detta för att man inte ska kunna tränga sig före. Skyltar som uppmanar till vävningstrafik, varannan in, varannan ut ska sättas upp inom kort.

– Vi tittar även på andra lösningar som att hitta en pendelparkering en bit bort från fabriken, där man ska parkera och en mindre buss ska hämtar upp och köra till fabriken. Det kan vara en lösning så ingen hamnar i falskhalsarna.

Han säger att ledningen på Volvo Cars nu driver frågan på central nivå, men vilka de för samtal med känner han inte till.

Adrian Avdullahu vill skicka med en uppmaning till sina kollegor.

– Använd sunt förnuft och skada inte varandra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.