Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Fjärrvärmeläcka i Masthugget

Fjärrvärmen stängdes av i stora delar av Masthugget i Göteborg efter att en läcka inträffat. Ett hundratal bostäder kommer vara utan värme under natten tills läckan är reparerad. Varmt vatten forsade nerför gatan samtidigt som kraftiga ångmoln bildades.
– Det är grönt vatten överallt, berättade vittnet Tilde Gjertsson.

Det var vid 17.30 som Göteborg Energi larmades om läckan i fjärrvärmenätet på Bäckegatan i Göteborg. Varmvatten sprutade ut på gatan och Göteborg Energi var snabbt på plats för att stänga av vattnet och försöka reparera läckan.

Stora ångmoln bildades vid platsen för läckan och Göteborg Energi varnade för att det var mycket varmt vatten på gatan.

– Det ser ut som en stor ångbastu här på gatan. Just nu är vattnet kanske runt 90 grader varmt, så vi har spärrat av och uppmanar folk att inte gå runt i det här vattnet, sa Kent Borgvind, tjänsteman i beredskap vid Göteborg Energi.

Bostäder utan värme

Som en säkerhetsåtgärd stängde Göteborg Energi av fjärrvärmen i stora delar av Masthugget under arbetet, vilket resulterade i att runt 1 000 lägenheter i området stod utan värme under kvällen.

Men runt klockan 22 meddelade Göteborg Energi att värmen var tillbaka i alla lägenheter utom i cirka 150 stycken på Hjorthagsgatan, Älghagsgatan och Bockhornsgatan.

Klockan 03 hade alla boende fått tillbaka värmen och varmvattnet. Även buss 60 som var omledd på grund av läckan kör nu som vanligt.

– Förhoppningsvis är allt återställt klockan 06 i morgon bitti. Det tar ungefär 10 timmar innan en lägenhet blir nedkyld, så värmen ska hålla, men om man har ett värmeelement är det ju bra att använda, sa Kent Borgvind.

Enligt Göteborg Energi har fastighetsskötaren till de berörda bostäderna informerats. Det är oklart om vattnet har orsakat någon skada på fastigheterna. Däremot har vattnet underminerat marken på platsen vilket gör att avspärrningarna kommer hållas kvar under morgondagen av säkerhetsskäl.

– Det blir ju vissa skador, det är därför man inte vill ha någon trafik där. Det är några mindre gropar, men jag såg inga större skador.

Men läckan är hittad och den skadade rörbiten ska ersättas med en ny bit under natten.

Busstrafiken leds om

Läckan ställde även till det för bilar och kollektivtrafik. Tilde Gjertsson hade tänkt passera med sin bil, men fick istället vända om vid Fjällskolan. Läckan var för henne en egendomlig syn.

– Det är grönt vatten överallt, berättade Tilde Gjertsson.

Att vattnet är grönt beror på att man färgar vattnet med färgämnet pyranin. Den gröna färgen gör att man lättare kan identifiera och spåra läckage i fjärrvärmesystemet. Ämnet är ofarligt.

Västtrafik meddelade även att busslinje 60 inte kan ta sig till Bockhornsgatan och Masthugget, de två sista hållplatserna på linjen. Istället vänder den vid Fjällskolan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.