Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bandens syfte är glasklart: de ska få oss mer aktiva i vår vardag.

Fitnessarmband ska göra livet lättare

Ta Skalmans mat- och sovklocka och bygg in en stegräknare, så har du en het kandidat till årets julklapp. Den loggar dina steg, varnar dig när du är stillasittande och ser till att du sover ordentligt. Aktivitetsarmbandet är prylen som just nu är på allas läppar – och armar.

När årets julklapp ska utses av Handelns utredningsinstitut i slutet av november tyder mycket på att något träningsrelaterat står som segrare. Ska man tro spelbolagen är heta kandidater till utmärkelsen gymkort, löparskor – eller aktivitetsarmbandet.

Aktivitetsarmband är en pryl med många namn. Träningsarmband, hälsoarmband, fitnessarmband syftar alla på samma sak: ett armband som mäter vår aktivitetsnivå. Och bandens syfte är glasklart: de ska få oss mer aktiva i vår vardag.

- Det är trendigt att vara aktiv, man märker att många vill bli mer aktiva i sin vardag. Alla har inte så mycket tid till att träna och då försöker man ta tillvara på varje sekund. Genom att ta trapporna i stället för hissen och genom att promenera en stund på lunchen samlar man ihop mycket aktivitet, och armbanden är ett bra hjälpmedel för att kartlägga den aktiviteten, säger Ida Enstedt, kommunikationsansvarig på Garmin.

På marknaden finns en rad andra tillverkare, däribland Nike, Samsung, Sony, LG, Jawbone och Polar. Armbanden skiljer sig något åt i sina funktioner men alla har åtminstone en gemensam nämnare: de mäter aktivitetsnivå utifrån hur många steg du tar på en dag. Många av banden har också inbyggda funktioner, där de genom att vibrera skickar en påminnelse när du varit stillasittande för länge.

- Fysisk ohälsa handlar ofta om att man sitter stilla för länge, man behöver aktivera sig med jämna mellanrum. Men det är lätt att glömma bort och då påminner aktivitetsbandet om det, säger Ida Enstedt, och fortsätter:

- Att mäta och registrera din aktivitet ökar ditt medvetande. Man blir taggad och peppad att nå sina mål.

Armbanden är tänkta att användas under hela dygnet. På dagtid mäter de aktivitetsnivå men även på natten är enheten igång – genom att logga din sömn. Armbandet känner av hur mycket du rör dig under natten och talar på morgonen om för dig hur stor del av natten du varit nere i djupsömn.

- För många kan det bli en wow-upplevelse när de ser att de bara snittat 5 timmars sömn per natt den senaste månaden. Vi har lätt för att överskatta både vår sömn vår aktivitetsnivå. Sammantaget blir det en bra mätning, när man får koll på hur mycket man rör sig och hur bra man sover. Det är två av de allra viktigaste parametrarna i vår hälsa, säger Ida Enstedt.

De allra flesta banden har också egna appar och webbplatser, där användarna kan ladda upp sina resultat och dela med sig av till sina vänner. Där går det sedan att gilla och kommentera – något som sägs uppskattas av användarna.

Aktivitetsarmband

■ Aktivitetsarmbanden är ett slags modern version av den traditionella stegräknaren. Men utöver att räkna steg mäter många armband också sömn, vissa håller koll på puls och hur långt du har gått under dagen. Vissa kan till och med användas för att hålla koll på kaloriintaget under dagen.

■ Det finns en rad olika tillverkare av armbanden, de mest kända är Nike, Jawbone, Garmin, Fitbit, Polar, Samsung och Sony. De flesta kostar mellan 500 och 1500 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.