Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fiskhandeln räddades – Feskekörka firade med fest

Nyheten om hotet mot Feskekörkas handlare nådde långt söderut – till och med till Grekland. Att tusentals nu är glada för att hotet nu är avvärjt har märkts, inte minst i sociala medier och på lördagen firade Rädda Feskekörka-gruppen med fest i den ikoniska byggnaden.

Turerna har varit många kring den byggnadsminnesmärkta fiskhallen i Rosenlund. I början av maj i år meddelade kommunala fastighetsägaren Higab att de beslutat stänga Feskekörka för renovering i början av 2020. I samband med det stod det också klart att Higab skulle göra en "nyttjandeutredning", alltså ta reda på vad byggnaden skulle kunna användas till om den inte vore fiskhall.

– När vi ser på förändrade konsumtions- och köpmönster, är vi inte säkra på att den kan leva vidare i nuvarande form, sa fastighetschef Johan Carlsson till GP då.

LÄS MER: Feskekörka – slutet är nära

Växte till 30 000 på kort tid

Beskedet om att framtiden som fiskhall var hotad väckte minst sagt upprörda känslor, inte bara hos fiskhandlarna i bygget. Facebook-gruppen "Rädda Feskekörka", som startades av Jonas Wickstrand på Öckerö fisk, fick på kort tid tusentals medlemmar. Han behövde snart hjälp med att moderera gruppen och vände sig till sin kompis Christel Prinsén.

– På bara dagar växte Facebook-gruppen med över 30 000 medlemmar, säger Christel, som kom att få allt större engagemang i frågan.

– Successivt fick jag ett större intresse eftersom det handlar om våra skattemedel och insåg att vi var tvungna att vara konstruktiva och faktabaserade för att lyckas i det här.

"Jag får gåshud"

I slutet av oktober kom beskedet som fiskhandlarna hoppats på: de skulle erbjudas möjlighet att flytta tillbaka efter renoveringen. Under den tiden hade Facebook-gruppens medlemmar vuxit till 45 000.

– Det är 30 000 som läser gruppens inlägg varje dag och när vi vann för tre veckor sedan... Jag får gåshud – det är jättehäftigt hur man kan påverka och förändra. En otroligt häftig resa tack vare alla dessa människor här inne, säger Christel.

Fick frågor på Greklandssemestern

När GP besöker Feskekörka på lördagen är det gott om folk bland ballonger, bjudmat och bubbel. Bland de många besökarna finns Owe Tingvall som berättar hur han fick frågor i Grekland i somras om Feskekörkas framtid.

– Det var greker som hade varit här och käkat, och tyckte det var helt vansinnigt att de övervägde att ta lägga ner fiskhandeln här, säger Ove, som ursprungligen kommer från Stockholm men bott i Göteborg sedan början av 2000-talet.

– Jag supportar Feskekörka fullt ut. Jag älskar fisk och försökte länge få min son att käka mer fisk. Han ville ha fiskpinnar men jag ville att han skulle äta riktigt fisk, och här tycker han det finns så mycket gott att välja på.

Tradition sedan drygt tio år

Utanför Feskekörka träffar GP ett gäng från Ängelholm – Carina och Kent Liselöv, Eva och Vic Holmberg samt Tommy och Lena Prütz – som sedan drygt tio år tillbaka samlats en gång om året på samma plats för att äta och dricka. Numera en tradition.

– Egentligen är det konsert vi är ute efter, typ Rondo eller liknande, och sedan har det blivit så att vi har suttit och ätit här utanför, säger Vic Holmberg.

Nyheten om att Feskekörkas framtid var hotad har nått även till Ängelholm.

– Det är lite därför vi sa att vi måste hit igen.

LÄS MER: Fiskhandlare: Higab vill tvinga oss från Feskekörka

LÄS MER: Feskekörka eller Feskekôrka?

LÄS MER: Dubbelspel om Feskekörka

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.