Finrestaurangen Koizen stöttar Ukraina med sopplunch

Varje tisdag i december kan man köpa Ukrainas nationalrätt till lunch och samtidigt medverka till att Ukrainas invånare får tillgång till värmekaminer. Bakom soppluncherna ligger restaurang Koizen, organisationen Help Ukraine och Stadsbudskåren.

ANNONS
|

Sex miljoner lever utan värme, el och vatten i Ukraina just nu på grund av det pågående kriget. Enligt Katja Blank på hjälporganisationen Help Ukraine Gothenburg är situationen nu värre än någonsin.

För att hjälpa de boende i Ukraina har John Chu, ägaren av bland annat den japanska finrestaurangen Koizen, och Katja Blank och Nadiia Kvasha från Help Ukraine dragit igång ett projekt där de säljer Ukrainas nationalrätt – soppan Borscht. Soppan säljs som take away-lunch varje tisdag i december vid Koizen på Nordenskiöldsgatan.

– I början av kriget var det lättare att få in pengar, men nu är det svårare, så vi behöver vara kreativa för att få in donationer, och vi vill också förmedla vår kultur genom soppan, säger Katja Blank.

ANNONS

John Chu jobbar med en hjälporganisation i Nigeria som han stöttar genom att ha välgörenhetsluncher i sin restaurang varje månad.

Han hade fått veta att det fanns pengar att söka till hjälporganisationer när han mötte Katja Blank vid ett tillfälle och tipsade henne om det. Senare bjöd hon honom på lunch då han fick smaka soppan Borscht, som han blev väldigt förtjust i. Då föddes idén till sopplunchen och han erbjöd dem sin lokal vid restaurangen där lunchen säljs.

– Skulle det säljas mycket soppa så får de lov att laga den i mitt kök i restaurangen, säger John Chu.

John Chu lånar ut en del av sina restaurang till soppförsäljningen.
John Chu lånar ut en del av sina restaurang till soppförsäljningen. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Pengar samlas in till värmekaminer

Soppan tillagas av grönsaker de fått av Fram Ekolivs och som är helt ekologiska. De som köper soppan får betala en valfri summa för den.

– Pengarna kommer att gå oavkortat till att köpa in värmekaminer till Ukraina så de kan värma sig och laga mat, de kostar 500 kronor att tillverka, säger Katja Blank.

En av dagens lunchgäster var Sara Wadell som förbeställt två portioner.

– Det här är ett enkelt sätt att hjälpa och att få en god lunch, säger Sara Wadell.

Hon berättar att hon ätit soppan tidigare och till och med lagat den själv.

ANNONS

Även den 54 år gamla Stadsbudskåren är inblandade i projektet, där lokala profiler bland annat hjälper till vid olika välgörenhetsevenemang. Som det står i deras stadgar, tar de emot "hederliga uppdrag mot skälig ersättning", som går till välgörenhet och till deras stipendiefond.

Landets före detta SÄPO-chef Klas Friberg, ingår numera i Stadsbudskåren. Han är även rådgivare åt hjälporganisationen Help Ukraine.
Landets före detta SÄPO-chef Klas Friberg, ingår numera i Stadsbudskåren. Han är även rådgivare åt hjälporganisationen Help Ukraine. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Vid dagens sopplunch stod tre kända Göteborgsprofiler tappert ute i kylan och jobbade som ”inkastare” till soppköket. Det var Jan Hallberg, Sören Nyeboe och den före detta SÄPO-chefen Klas Friberg som är ny medlem i Stadsbudskåren.

– Jag är personligen med och stöttar Help Ukraine Göteborg med olika frågor och ger dem råd, som till exempel hur myndighets-Sverige funkar, säger Klas Friberg.

Han har till exempel varit behjälplig när organisationens köpt in ambulanser och brandbilar som de sen skickat till Ukraina.

Vill man stötta Help Ukraine Gothenburg kan man swisha pengar till 1230645481.

LÄS MER:Räddningsmissionen behöver pengar till frukostar

LÄS MER:Julklappsvagnen samlade in gåvor till stans utsatta barn

LÄS MER:Restauranger i Göteborg: GP recenserar Koizen

LÄS MER:Alven Chu vill sprida japansk matkultur på Koizen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS