Filmen har tydliga anvisningar om hur den ska användas.
Filmen har tydliga anvisningar om hur den ska användas.

Film om våldtäkt visades för 13-åringar

ANNONS
|

- Hon har inte en börjat intressera sig för sex, de har inte ens börjat med sexualundervisningen, säger en förälder till GP. Han berättar att dottern och hennes väninnor blev upprörda och skärrade efter filmen i skolan.

Det handlar om en film från Utbildningsradion som skildrar en våldtäkt. Tjejen i filmen säger upprepade gånger "nej" och "sluta", killen svarar då "håll käften, tyst", och sen fortsätter han.

För att filmen ska kunna visas i ett klassrum rekommenderar Utbildningsradion i underlaget om filmen att lärarna ska känna klassen och dela upp eleverna i mindre grupper.

Skolans rektor säger till GP att den här lektionen leddes av två vikarier som inte kände eleverna. De har inte heller följt filmens handledningsdokument. Rektorn säger även att det var under tryck från pojkar i klassen som lärarna valde att visa filmen.

ANNONS

Rektorn berättar vidare att klassen vid tillfället hade undervisning i likabehandlingstema och jobbat utifrån värdegrund.

– Sen vet jag inte hur den här filmen kommit in i bilden. Vi måste vara tydliga om vi har brustit i det här och inte ha vikarieledda lektioner som är känsliga för eleverna. Det kan bli allmän information om de fel som vi begått, för det har vi väl. Sen kommer vi arbeta intensivt med eleverna de närmaste dagarna, säger rektorn efter det som hänt.

Klassens ordinarie lärare har också pratat igenom händelsen med eleverna.

– Jag pratade med kuratorn om det, och jag blev ganska chockad själv när jag hörde det här. Jag undervisar i sex och samlevnad, men det börjar vi med först i 8:an. Och jag skulle aldrig visa en film jag själv inte sett först, säger hon.

Filmen ingår i en serie kortfilmer från Utbildningsradion, flera av filmerna behandlar svåra teman som mobbning eller depression. Syftet med att visa filmerna är att få igång diskussioner med eleverna om svåra ämnen. Filmerna har tydliga anvisningar med rekommendationer och riskbedömningar för läraren.

ANNONS