Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hanna Chawki och funktionsvarierade sonen Desmond Chawki fick sin el-lådcykel stulen och nu har en insamling på Facebook startat för att samla ihop pengar till en ny. ”Den har underlättat vår tillvaro jättemycket sedan vi skaffade den för tre år sedan”, säger mamman. Bild: Chantal Larsson/Hanna Chawki

Fick sin cykel stulen – funktionsvarierade sonen kan inte ta sig fram

När Hanna Chawki skulle ut på stan med sin son upptäckte hon att el-lådcykeln som de behöver för att ta sig runt var stulen. Nu har Majornabor startat en insamling för att köpa familjen en ny cykel.
— Jag blev chockad, otroligt överväldigad och rörd, säger mamman.

Tisdagens förmiddagssol lockade Hanna Chawki och 24-årige sonen Desmond Chawki till att åka ut på en rundtur i stan. Eftersom Desmond föddes med en funktionsvariation, som hindrar honom från att gå och prata, måste de istället åka med en el-lådcykel.

Cykeln var parkerad och fastlåst inne på en gård som är låst efter 18 på vardagar. Hanna Chawki är osäker på exakt när det inträffade men förmodligen under dagtid. Hon förklarar också att el-lådcykeln är ett måste, utöver rullstolen, för att hon ska kunna gå hemifrån med sonen och bemöta de praktiska utmaningarna som de står inför dagligen.

— Jag har cyklat med honom så länge jag kan minnas. El-lådcykeln har underlättat vår tillvaro jättemycket sedan vi skaffade den för tre år sedan. Han känner sig bättre och får mycket mer självförtroende av att sitta på cykeln än i rullstolen. Och för min del kunde jag storhandla och ta mig fram tillsammans med honom, säger Hanna Chawki.

”El-lådcykeln har underlättat vår tillvaro jättemycket sedan vi skaffade den för tre år sedan. Det är väldigt lågt att stjäla någons cykel”, säger Hanna Chawki. Bild: Chantal Larsson
”El-lådcykeln har underlättat vår tillvaro jättemycket sedan vi skaffade den för tre år sedan. Det är väldigt lågt att stjäla någons cykel”, säger Hanna Chawki. Bild: Chantal Larsson

Hon förklarar att det tyvärr har varit många cykelstölder i området och att det verkar vara en start på en negativ trend.

— Det är väldigt lågt och omoraliskt att stjäla någon cykel. Vissa som har cykel kan ha ont om pengar och har då inget annat alternativ att ta sig fram på. De är mer eller mindre beroende av den för att tillvaron ska fungera, säger hon.

Hanna Chawki och sonen Desmond Chawki på rundtur med el-lådcykeln. Bild: Lola Möller
Hanna Chawki och sonen Desmond Chawki på rundtur med el-lådcykeln. Bild: Lola Möller

Insamling på Facebook

Hanna Chawki publicerade ett inlägg på Facebook i gruppen ”Vad händer i Majorna” där hon berättade om den tråkiga incidenten och fick många svar på kort tid. Nadja Lindh var en av många som svarade och startade sedan en insamling för att köpa en ny cykel.

— Det var en självklarhet för mig att starta insamlingen och jag hoppas att så många som möjligt hjälper till och bidrar. De är verkligen i behov av en el-lådcykel. Hanna orkade inte ta tag i det själv då hon har mycket annat i livet just nu, berättar Nadja Lindh.

Hon förklarar också att varken Hanna Chawki eller sonen bör åka i kollektivtrafiken nu under pandemin då båda är i riskgrupper och att cykeln är essentiell för deras tillvaro.

— Det drabbar verkligen dem och om tjuvarna har något samvete hoppas jag att de tänker efter och inser vad de gjort och vad det leder till, säger hon.

”Gemenskapen i Majorna är otrolig”

Det är första insamlingen som Nadja gör och hon hoppas att den får stor spridning. Hon berättar att Facebookgruppen ”Vad händer i Majorna” är väldigt speciell.

— Gemenskapen i Majorna är fantastisk. Alla hjälps verkligen åt och lyfter varandra. Jag hoppas också att andra göteborgare blir delaktiga i insamlingen och inser hur viktigt det är att hjälpas åt i tuffa tider, säger hon.

Det har bara gått några timmar sedan insamlingen startade och det har redan samlats in över 7 000 kronor vilket glädjer Nadja Lindh.

24-årige sonen Desmond Chawki. Han föddes med en funktionsvariation som hindrar honom från att gå och prata. Här sitter han i el-lådcykeln som blev stulen. Bild: Hanna Chawki
24-årige sonen Desmond Chawki. Han föddes med en funktionsvariation som hindrar honom från att gå och prata. Här sitter han i el-lådcykeln som blev stulen. Bild: Hanna Chawki

Hur känns det att det att det startades en insamling till dig och din son?

— Jag blev chockad! Otroligt överväldigad och rörd. Att folk visar omtanke betyder väldigt mycket för mig och alla människor behöver omtanke, inte bara jag, säger mamman Hanna Chawki.

Hanna Chawki hoppas att detta bidrar med en droppe värme till samhället och att den här gemenskapen blir starkare.

— Jag hoppas att det här fenomenet, att folk hjälper varandra på nätet, växer sig starkare mitt i allt som sker nu. Nu råkade det vara min son och jag som hamnade i knipa och får personifiera utsatthet, skörhet och sårbarhet men det kan ju hända vem som helst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.