Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fick sax i ögat på lektion – Devran, 9, opererades i timmar

Nioåriga Devran fick en sax i ögat på en helt vanlig slöjdlektion i skolan. Saxen kunde till slut opereras bort, och han klarade sig utan hjärnblödning, men hur hans syn blir i framtiden är ännu oklart.
– Vi hade tur. Han lever, säger mamma Zeynep som efter olyckan fick ta emot det värsta samtalet hon upplevt.

Det var förra fredagen som Zeynep fick samtalet. Ambulansskötaren ville berätta om hennes son. Han bad henne ta det lugnt. Andas. Orden som följde fick henne att falla ned på golvet inne i Femmanhuset.

Nioåriga Devran var inte på skolan, utan på väg till Mölndals sjukhus i ambulans för att operera bort en sax som satt fast i ögat.

Olyckan inträffade på en slöjdlektion i skolan.

– Han busar med en kompis, de leker med varandra. Och min son ramlar på saxen, berättar Zeynep.

När Zeynep pratade med personalen på Mölndals sjukhus och Devran hörde hennes röst sade han att han var jättetrött. Orden kom sakta, sakta.

– Mamma jag älskar dig, snälla gråt inte. Jag vill inte att du ska glömma mig.

"Vi har tur"

Senare flyttas Devran till Sahlgrenska för att opereras. Zeynep berättar att en läkare ringde henne inför operationen och berättade att de nu sätter igång, men att det svåra med operationen, som tog flera timmar, var att få ut saxen utan att skada hjärnan.

– När jag hörde de orden tänkte jag att jag inte kan leva om inte han lever. Jag är mamma.

Men operationen gick vägen. Devran är hemma igen.

– Han lever fortfarande, vi har tur. Men vi vet inte hur mycket han kommer att se på ögat. Han kommer alltid att få leva med det här, säger Zeynep.

Hon säger att Devran är rädd och att han aldrig kommer att glömma det här. Zeynep är också orolig för hur hans klasskompisar, som såg olyckan, mår.

Zeynep är kritisk till att skolan låter barnen använda så stora saxar, och tycker att de borde ha haft barnen under bättre uppsikt.

– Det är inte barnens fel. Det är jättekonstigt att det finns såhär stora saxar på skolor, säger hon.

"Rektorn: Ytterst allvarlig händelse"

Anne Erefalk, rektor på skolan, säger att det ytterst är hennes ansvar att se till att det är en trygg och säker miljö på skolan för alla elever och att hon verkligen beklagar det inträffade.

– Jag har varit hemma hos familjen, jag är så otroligt tacksam att se att den här glada killen mår efter omständigheterna bra. Det har varit ångestfyllt för oss alla. Det är det värsta som kan hända.

Är det rimligt att barnen ska använda sådana här saxar?

– Det är en slöjdsal, och det behövs saxar. I det här sammanhanget kunde det lika gärna vara en penna. Men vi får se över det, våra rutiner, hur vi ska handha. För att säkra miljön ytterligare, säger Anne Erefalk.

Skolan utreder nu händelsen. Det ska ha varit en lugn slöjdlektion med tolv barn på två lärare, i ett klassrum med tre rum, med fönster emellan. Enligt Anne Erefalk hade lärarna kontinuerlig uppsikt och gick mellan rummen. Men just när olyckan inträffade hjälpte lärarna elever i de andra rummen.

– Det var inte så att de sprang omkring, eller jagade varandra med en sax. Pojken råkade hålla i saxen när han föll, och det slutade otroligt olyckligt, säger Anne Erefalk.

Stolt över personalen

Hon är stolt över hur hennes personal hanterade situationen, och berättar om hur en lärare direkt ringde 112, samtidigt som han satte sig bakom Devran, höll honom upprätt, och lugnade honom. En fritidspedagog satte sig framför Devran, och profylaxandades med honom för att lugna honom.

– Alla de här sakerna bidrog nog till att det gick förhållandevis bra, säger hon.

Annan personal från skolan anslöt snabbt, tillsammans med kurator och psykolog, och tog hand om barnen på plats.

– Omgående ringde vi runt till vårdnadshavarna till alla elever i klassen, informerade om vad som hade hänt, och att det var viktigt att stötta barnen när de kom hem, säger Anne Erefalk.

Efter påsklovet, som startar med två studiedagar, kommer ett kristeam att finnas på plats för personalen, och de ska lägga upp en plan för hur de ska bemöta och stötta eleverna när de kommer tillbaka efter lovet.

– Jag är så oerhört tacksam att det slutade förhållandevis lyckligt. Det har varit ångestfyllt för alla, säger Anne Erefalk.

Kan föräldrar känna sig trygga med att skicka barnen till skolan?

– Absolut. Absolut. Det är en otroligt tragisk händelse, men det kunde ha hänt i mitt kök också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.