Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fick hotfulla brev efter krogdebatt

Politiker, journalister och twittrare i Göteborg har fått obehagliga och hotfulla brev efter att ha uttalat sig om krogarnas öppettider. Samtidigt har kvinnor runtom i landet fått brev med sexuella anspelningar. Polisen misstänker att det kan vara samma avsändare.

Nedlåtande kommentarer och förlöjligande formuleringar präglar de brev som skickats hem till en rad mer eller mindre offentliga göteborgare. Alla kritiseras de för åsikter de uttryckt, till exempel i debatten om krogarnas öppettider.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag twittrade om det och citerades i GP. Jag uttryckte mig varken för eller emot gällande krogtiderna, pratade bara om egna erfarenheter. Jag tog inte ställning, säger Göteborgsmusikern Emrik Larsson.

Han är därför förvånad över att ha fått brevet, adresserat till "Lågbegåvad är vad du är! Emrik Plutten Larsson".

– När jag läst det kändes det ganska obehagligt. Det är inga dödshot direkt men ändå hotfullt och nedvärderande, säger Emrik Larsson.

Flera kommunalråd har fått brev från den anonyme avsändaren. Jonas Ransgård (M) har fått flera, bland annat om krogtiderna.

– Jag uppfattar breven som nedlåtande, inte hotfulla. Men det är rent allmänt obehagligt att få anonyma brev och lite sorgligt att förstås att någon som har åsikter inte vill stå för dem, säger han på onsdagsförmiddagen.

När han kom hem några timmar senare väntade ännu ett kuvert.

– Det här liknar det som till exempel Helene Odenjung fått och är mer hotfullt, även om hotet är att jag kommer att polisanmälas om jag kritiserar majoriteten, säger Jonas Ransgård.

David Lega (KD) fick senast för tre veckor sedan brev där han uppmanas att sluta kritisera den politiska majoriteten i Göteborg.

– Det känns obehagligt att få ett sådant brev skickat till sin hemadress. Det är fruktansvärt att någon vill tysta den demokratiska processen och jag tänker inte sluta tycka det jag tycker eller säga det jag tycker. Det är viktigt att vi inte slutar prata, säger han.

Vägvalets partiledare har sedan i somras fått ett 15-tal brev av samma typ och anklagas bland annat för att kränka företrädare för Socialdemokraterna.

– Jag upplever det som fegt av personen som skriver breven. Han eller hon följer oss på twitter, allt vi säger. Jag känner frustration, kom ut och prata i stället. Ska vi ha ett öppet Göteborg kan vi inte hålla på med anonyma brev, säger Theo Papaioannou.

Han är också den ende som kontaktat polisen.

– Det är två olika typer av brev som dykt upp. Breven som Theo och de andra har fått är anonyma brev som är aggressiva inlägg i debatten. Det är inget vi bedömer som brottsligt, även om de är otrevliga. Men det är också någon som har skickat brev till kvinnor över hela landet som uttalat sig media eller som har ett ganska känt namn. Det rör sig om hot och sexuella anspelningar, och det är kriminellt. Det är en möjlighet att det är samma person som skrivit de olika breven, säger Ulf Kullander, utredare vid länskriminalen.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.