Fettet under Göteborg väger flera ton – kostar miljoner

Att hälla ut matfett och olja i slasken kan orsaka både stopp och översvämningar. Nu vill Göteborgs stad få medborgarna att tänka om genom en kampanj på stan. Fettklumparna i Göteborgs avlopp väger ton, och de kostar miljoner att åtgärda – men i kampanjen är det faktiskt en helt annan stads rör som visas upp som avskräckande exempel.

ANNONS
|

Anledningen till att staden vill få göteborgarna att sluta hälla ut fett i avloppet är för att fettet orsakar både stopp och översvämningar, vilket kostar miljoner kronor varje år att åtgärda.

– Fett i avloppssystemet är ett problem och det ökar, det har det gjort under en bra tid. Det finns ett behov att jobba förebyggande och angripa källan, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät, Kretslopp och vatten.

Enligt Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät, Kretslopp och vatten är det ett ökande problem med fett i våra avlopp.
Enligt Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät, Kretslopp och vatten är det ett ökande problem med fett i våra avlopp. Bild: Thorbjörn Jonsson

När fettet hälls ut är det flytande, men sen stelnar det och då byggs det till slut på, och vattnet kan inte rinna igenom.

– Dels kan man orsaka problem för en själv, men fettet kan stelna långt ner i avloppet, så det bli problem för dina grannar. Beroende på var stoppet är, backar vattnet tillbaka för det måste ta vägen någonstans. Är det i en villa kan det till exempel orsaka översvämning i källaren. I flerfamiljshus är det de i bottenvåningen som löper störst risk att drabbas av översvämning.

ANNONS

Fettklumpen i London

Men trots att Göteborgs fett väger flera ton, är det inget mot den enorma klump av stelnat fett som hittades i Londons kloaksystem för ett par år sedan. Den vägde 130 ton och var 250 meter lång, den vägde lika mycket som elva dubbeldäcksbussar och tog nio veckor att få bort.

Fettklumpen som hittades i London 2017, vägde 130 ton, och tog nio veckor att få bort.
Fettklumpen som hittades i London 2017, vägde 130 ton, och tog nio veckor att få bort. Bild: Thames Water AP,

– Detta fettberg är nog något av det största vi någonsin sett. Det är ett monster och det kommer att krävas många maskiner och mycket mankraft för att få bort det, eftersom det har satt sig så hårt, sa Matt Rimmer, som basade för Thames Waters avfallsenhet – som bekämpade klumpen 2017.

Kampanj – i en helt annan stad

Hur många ton fett det finns under Göteborg är oklart, men en sak är klar: Filmen som används i avskräckande syfte för att få göteborgarna att tänka till innan de dumpar olja eller fett i diskhon. Den är inte gjord i Göteborg.

I slutet tackar man nämligen Kungälvs kommun för det rörliga materialet.

– Vi har andra filmer, men vi tyckte den här var bra, och den var lättillgänglig. Är ju ingen skillnad på hur det ser ut i ett Göteborgsrör eller i ett Kungälvsrör, säger Karin Theorin Mägi, kommunikatör, Kretslopp och vatten.

Det ska du göra efter matlagning:

Ta för vana att torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Släng pappret i matavfallspåsen eller i den vanliga soppåsen.

Om du använder större mängder olja, till exempel om du friterar mat, ska du hälla den använda oljan i en förpackning som kan förslutas - till exempel en mjölkförpackning med skruvkork – och slänga den i den vanliga soppåsen.

Källa: Göteborgs stad.

Läs mer: Monsterfettklump i London

ANNONS

Läs mer: Stopp i Kungsbacka

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS