Anledningen till att staden vill få göteborgarna att sluta hälla ut fett i avloppet är för att fettet orsakar både stopp och översvämningar, vilket kostar miljoner kronor varje år att åtgärda.
– Fett i avloppssystemet är ett problem och det ökar, det har det gjort under en bra tid. Det finns ett behov att jobba förebyggande och angripa källan, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät, Kretslopp och vatten.
När fettet hälls ut är det flytande, men sen stelnar det och då byggs det till slut på, och vattnet kan inte rinna igenom.
– Dels kan man orsaka problem för en själv, men fettet kan stelna långt ner i avloppet, så det bli problem för dina grannar. Beroende på var stoppet är, backar vattnet tillbaka för det måste ta vägen någonstans. Är det i en villa kan det till exempel orsaka översvämning i källaren. I flerfamiljshus är det de i bottenvåningen som löper störst risk att drabbas av översvämning.
Fettklumpen i London
Men trots att Göteborgs fett väger flera ton, är det inget mot den enorma klump av stelnat fett som hittades i Londons kloaksystem för ett par år sedan. Den vägde 130 ton och var 250 meter lång, den vägde lika mycket som elva dubbeldäcksbussar och tog nio veckor att få bort.
– Detta fettberg är nog något av det största vi någonsin sett. Det är ett monster och det kommer att krävas många maskiner och mycket mankraft för att få bort det, eftersom det har satt sig så hårt, sa Matt Rimmer, som basade för Thames Waters avfallsenhet – som bekämpade klumpen 2017.
Kampanj – i en helt annan stad
Hur många ton fett det finns under Göteborg är oklart, men en sak är klar: Filmen som används i avskräckande syfte för att få göteborgarna att tänka till innan de dumpar olja eller fett i diskhon. Den är inte gjord i Göteborg.
I slutet tackar man nämligen Kungälvs kommun för det rörliga materialet.
– Vi har andra filmer, men vi tyckte den här var bra, och den var lättillgänglig. Är ju ingen skillnad på hur det ser ut i ett Göteborgsrör eller i ett Kungälvsrör, säger Karin Theorin Mägi, kommunikatör, Kretslopp och vatten.
Det ska du göra efter matlagning:
Ta för vana att torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Släng pappret i matavfallspåsen eller i den vanliga soppåsen.
Om du använder större mängder olja, till exempel om du friterar mat, ska du hälla den använda oljan i en förpackning som kan förslutas - till exempel en mjölkförpackning med skruvkork – och slänga den i den vanliga soppåsen.
Källa: Göteborgs stad.
Läs mer: Monsterfettklump i London
Läs mer: Stopp i Kungsbacka