Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Systrarna Romaysa och Ruqaya Muric, 11 och 13 år, älskar fiske och gillar att tävla.

Feta braxen fällde avgörandet i metet

157 fiskesugna deltog i årets Vallgravsmete. Hur många kilo drog vinnaren upp den här gången tro?

Årets Vallgravsmete, det 41 i ordningen, lockade 100 vuxna och 57 ungdomar att ställa upp i tävlingen. Under två timmar gäller det att dra upp så mycket fisk som möjligt och tyngst kasse vinner.

- Det man mest får upp här är mört, brax, abborre och löja, säger Per-Erik Jacobsen, från Sportfiskarna, som arrangerar tävlingen.

En bit nedanför Fiskekörka har Birgitta Björk just dragit upp en brax. Hon gör sitt första Vallgravsmete men är minst sagt inbiten när det kommer till fiske.

- Jag fiskar mycket hemma i Ale, i älven, åar, sjöar, ja bara det finns vatten. Det kan vara en vattenpöl så fiskar jag, jag är galen i att fiska, säger hon och berättar att hon har flera SM-titlar i både traditionellt mete och kustmete.

Lite längre bort på kajen har 13-åriga Ruqaya Muric just dragit upp sitt rosa metspö. Hon har fått en liten abborre på kroken och ser nöjd ut.

- Jag gillar att fiska och det är kul att vara med här och träffa nya människor. Och så är det kul att tävla, säger hon.

Hennes 11-åriga lillasyster Romaysa står intill och har ett likadant spö. Vem av dem som får mest fisk blir som en tävling i tävlingen.

- Jag har fått upp en liten mört hittills. Jag fiskar väldigt mycket och är med i många tävlingar, säger hon.

Inför årets Vallgravsmete uppmanades deltagarna att hålla ett extra öga på fiskar av arten svartmunnad smörbult. Fisken hör egentligen inte hemma i våra vatten men finns naturligt i Kaspiska havet, Svarta havet, Aazovskasjön och Marmarasjön.

Arten har dock spridit sig, troligen via fartygens barlastvatten och 2008 gjordes det första fyndet i svenska vatten.

- Vi har de senaste åren fått in rapporter om att den fångats på fler ställen och i betydligt större mängder än tidigare, bland annat i Göteborgsområdet, säger Sofia Brockmark på Havs- och vattenmyndigheten.

Efter ett par timmars fiskande vägdes så fångsterna. I seniorklassen var det rutinerade Birgitta Björk som vann med sin fångst på 1700 gram. Bland juniorerna var det lillsyrran med det rosa spöet, Romaysa Muric, som fick ihop mest med 800 gram fångad fisk.

- Det känns jättebra att vinna. Äntligen har jag vunnit över min storasyster. Hon har vunnit flera tävlingar men inte jag, säger hon.

Storasyster Ruqaya är glad hon med – men konstaterar att syrran nu börjar bli en konkurrent att verkligen se upp för.

- Hon börjar komma ikapp och blir ett svårt motstånd. Det är kul, men vi tävlar ju också mot varandra, säger hon.

Men hur gick det med den svartmunnade smörbulten då? Drog deltagarna upp någon sådan?

- Vi har inte hunnit titta så noga men vi såg faktiskt ingen i de påsar vi öppnade. Men Naturhistoriska får fångsten och ska gå igenom allt, säger Per-Erik Jacobsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.