Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malvina Albo och Isabelle Augustsson hade pysslat hattar.

Festlig invigning av barnkalaset

Dans, eldslukning och guldkonfetti. Men också lite politik. När Barnens Kulturkalas invigdes på tisdagen stod barnkonventionen i fokus.

Solen sprack upp när Barnens Kulturkalas skulle invigas i Trädgårdsföreningen, som hade festpyntats rejält med ballonger och färgglada skulpturer. Invigningsshowen började med att ett gäng elever från Mölndals Kulturskola dansade barnens rättigheter. Därefter följde eldslukning med Cirkus Saga, och sedan kom barnminister Åsa Regnér som fick lova på heder och samvete att FN:s barnkonvention ska bli svensk lag.

Den unga publiken diggade till sist loss till sjuttonåriga Isa Tengblads mellohit Don't Stop.

Nioåriga Aisha Trawhe och tioåriga Saua Ali besökte Trädgårdsföreningen med sin fritidsgrupp från Bjurslättsskolan.

– Det roligaste i dag har varit att jag har byggt en segelbil som jag har hittat på. Det är en bil som kan åka i vattnet och segla, säger Aisha och visar stolt upp träkonstruktionen.

– Jag byggde ett torn av 24 drickabackar som jag klättrade upp på, säger Saua.

– Hon slog de vuxnas rekord, säger Aisha.

Liam Hammarlund Wiik går på samma fritids och för honom var dagens höjdpunkt något annat.

– Allt ätande. Jag har ätit glass, popcorn, Gott och blandat och en macka.

Årets modespaning på barnkalaset är fantasifulla huvudkreationer. Man kan tillverka en egen i ett av växthusen, där det franska konstnärskollektivet La Fête Forraine har ett hattmakeri.

Poppis var även riddarlooken. I Livrustkammarens tält gavs en intensivkurs för unga riddare, med möjlighet att prova en 1600-talsrustning i barnmodell, öka på sina höviska kunskaper och bli dubbad. En som testade rustningen var åttaåriga Astrid Edwards.

– Jag känner mig lite som en riddare. Modig och tung, säger hon.

Till och med söndag anordnas en mängd gratis konst- och kulturaktiviteter under Barnens Kulturkalas. Du kan bland annat lära dig DJ:a, snickra, fläta, segla, måla och dansa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.