1/11

Femton nazister omhändertagna efter bråk

Femton NMR-medlemmar och två motdemonstranter har omhändertagits av polis i centrala Göteborg för störande av den allmänna ordningen. En motdemonstrant ska enligt polisen ha blivit misshandlad. På söndagen hade samtliga omhändertagna släppts.

Det uppstod tumult i centrala Göteborg under lördagen i samband med att den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen genomförde manifestationer och delade ut flygblad på fyra olika platser i stan.

Vid 14-tiden på eftermiddagen omhändertogs femton nazister och två motdemonstranter av polisen.

– De är omhändertagna för att ha stört den allmänna ordningen, bråkat och stökat. Det är för tidigt att säga om de är misstänkta för något. Det är möjligt att det kan justeras när de kommer in till stationen, sade Hans Lippens på polisen vid halv tre på lördagseftermiddagen.

LÄS ÄVEN: Hermansson: "NMR är en ren våldssekt"

Strax efter omhändertagandet av nazisterna, när polisen var på väg att ge sig av från korsningen vid Kyrkogatan och Korsgatan, blev det stökigt igen när en person från NMR delade ut flygblad och ett gäng motdemonstranter följde efter och skanderade: "Inga nazister på våra gator". På Kungsgatan försökte polisen ta en megafon från en av motdemonstranterna. När han inte lämnade ifrån sig den frivilligt omhändertogs han av polisen.

Samtidigt hovrade en polishelikopter över Göteborg.

LÄS ÄVEN: GP granskar NMR: "En våldsam sekt"

"De har inget tillstånd"

Den första manifestationen upptäcktes av en polispatrull på Avenyn vid 11-tiden, och strax därefter larmades polisen även till Järntorget, där NMR var på plats med flaggor och delade ut flygblad. Även en mindre grupp motdemonstranter dök upp vid torget och skanderade "inga nazister på våra gator".

Under dagen har NMR-anhängare även delat ut flygblad på Kungsportsplatsen, Korsvägen och i närheten av Domkyrkan.

Enligt polisen rör det sig om icke tillståndsgivna allmänna sammankomster.

– De har inget tillstånd. Det behövs inget tillstånd för att dela ut flygblad, men när det kommer in fanor i bilden blir det en allmän sammankomst, sade Hans Lippens.

LÄS ÄVEN: De hetsar till våld och hat

Polisens helikopter i luften

Även polisens helikopter har under dagen deltagit i insatsen för att ge polisen möjlighet att följa utvecklingen.

– De hjälper oss och ger en bra översikt ifall de skulle dyka upp på fler platser, sade Hans Lippens.

LÄS ÄVEN: Nazistledare vapentränades av försvaret

Stämningen obehaglig

GP:s reporter på plats vid Järntorget beskrev läget som lugnt vid halv två-tiden, men berättade att stämningen var obehaglig.

– Motdemonstranterna stod intill NMR-anhängarna och de började enligt polisen att tjafsa. Så polisen motade bort dem en bit eftersom situationen började bli ”lurig”. Men det är lugnt här, sade hon.

En av dem som passerade förbi manifestationen var Maya Nomoto. Hon berättade att hon blev bedrövad och ledsen över att se NMR-anhängarna på Järntorget.

– Det är vidrigt och äckligt att dom ska få stå där. Det känns som att polisen skyddar dom. Man blir ledsen och det är bedrövligt på alla sätt, sade hon.

– Folk är så smarta att de inte köper deras budskap. Det bästa att besegra något sånt här är med ord, sade en annan åskådare vid Järntorget.

NMR-anhängare omhändertagen

Vid 14-tiden uppstod en konfrontation mellan nazister och motdemonstranter i närheten av Korsgatan i Göteborgs innerstad.

I samband med tumultet omhändertogs femton nazister och två motdemonstranter för att ha stört den allmänna ordningen vid Kyrkogatan i centrala Göteborg.

På söndagsmorgonen berättar polisen att samtliga personer släppts och att man nu ska inleda ett omfattande video- och fotoarbete för att se om någon kan tänkas bli misstänkt för något.

Tillslag under natten

Även under natten mot lördag hade polisen märkt av aktivitet från NMR. Fyra bilar stoppades och polisen gjorde flera beslag efter husrannsakan i fordonen.

– Det är polisiär magkänsla som har gjort att man har stoppat fyra olika fordon med NMR-anhängare. Efter husrannsakan i bilarna har vi tagit en del beslag. Det handlar om klistermärken och banderoller som vi har förverkat, sade Hans Lippens.

Finns det några brottsmisstankar efter nattens kontroller?

– Det kan bli brott mot handel med explosiva varor eftersom man även hittade ett okänt antal bangers. En kniv hittades också, så det är ett misstänkt brott mot knivlagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.