Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Feminstpastorn tar avstånd - med fingret

Pastorn Esther Kazen ger fingret till homofobi, rasism och sexism i en bild på sitt Instagram-konto. Anledningen? Att visa att hon tar avstånd från just det. – Många tror att Gud är dömande och hård, jag tror att Gud är en rättvis kämpe som vill skapa en trygg värld, säger hon.

Esther Kazen, 27, från Göteborg är pastor i Västra Frölunda i Göteborg och driver Instagram-kontot "feministpastorn" där hon skriver inlägg om bland annat hbtq-frågor, mens, sex, kärlek och politik från en pastors sida, vilket GT tidigare har skrivit om.

På en bild pekar hon finger mot kameran och skriver bland annat:

"Får en pastor bli arg? Klart hon får! Att bli arg på orättvisor är första steget i att ta ställning och göra skillnad och skapa en bättre värld. Bibeln är full av texter där både Gud och människor blir arga på allt förtryck och alla orättvisor som förstör människors liv. Så här kommer ett finger till all homofobi, rasism och sexism."

"Homofobi är värre än att peka finger"

Inlägget har i skrivande stund fått ett tusentals likes och flera kommentarer.

– Att peka finger är en symbol för att ta avstånd och det är precis det jag vill göra från förtryck, sexism, rasism och homofobi. De förtjänar ett finger. Egentligen är det inte en så stor grej att peka finger, men när en person med en prästkrage gör det så blir det helt plötsligt en grej. Homofobi är värre än att peka finger, säger hon.

Responsen på hennes konto har varit både positiv och negativ.

– Jag tror att många har längtat efter att få höra en pastor ta upp sådana ämnen, samtidigt som vissa tycker att jag är ute och cyklar. 

Den största anledningen till att kontot finns, berättar hon beror på att hon själv vill formulera sina tankar om kristendomen och feminismen.

Hon förklarar att båda orden har en spretig innebörd.

– Det är två separata världar. Det finns väldigt många grupper inom både kristendomen och feminismen. Det är lite som paraplyer, båda har många inriktningar och jag måste vara tydlig och definiera i vad det är jag menar när jag säger att jag är både och. Jag behövde mitt eget forum för att formulera mig.

 

❤️💛💚💙💜 Kärlek är kärlek. Så tänker jag. Men jag får en del frågor om vad Bibeln egentligen säger om samkönad kärlek. Viktig fråga eftersom Bibeln tyvärr används för att förtrycka, hata, hota och döda homosexuella. Vidrigt. I Bibeln finns några berättelser om samkönad kärlek: David & Jonathan och Noomi & Rut. Vi kan såklart inte veta om de var kärlekspar, men det är inte alls omöjligt, och Bibeln visar deras kärlek som något vackert och fördömer inte att de älskar varandra. Det finns ett fåtal (sju?) bibelställen som fördömer samkönat sex, och majoriteten av dessa handlar specifikt om män. På den tiden var sex starkt förknippat med makt och hierarki och mannens roll var att "ta", medan kvinnan skulle "ta emot" eftersom hon var underställd honom. En man som "lät sig tas" av en annan man lät honom också få övertag över honom, han förnedrades alltså. Att våldta en man var alltså ett sätt att besegra och förnedra honom, som exempelvis i berättelsen om Sodom och Gomorra. Andra former av samkönat sex var tex. ”pederasti”, att en äldre man tog en yngre man som älskare, även i detta fall med ett maktövertag. Att dessa texter fördömer samkönat sex har alltså att göra med samhällets generella syn på sex, makt och våld. Det handlar alltså inte om samtyckande sex mellan två människor som älskar varandra. Skapelseberättelsen används ibland mot homosexualitet eftersom ”God made Adam & Eva, not Adam & Steve” (…) Men skapelseberättelsen är inte en norm för alla framtida relationer - den berättar om hur allt började och uppmanar mänskligheten att skapa fortsättningen. Den berättar att människor både är lika och olika, men att vi hör ihop och ska ta hand om varandra och naturen. Skapelseberättelsen handlar alltså inte om vem som får bli kär i vem år 2017. Ser ni den röda tråden? Våld, våldtäkt, förnedring och utnyttjande = dåligt. Kärlek, respekt & omsorg = fint. Så mina kära vänner i regnbågsfärgade relationer, förlåt för allt som görs mot er i "Guds namn". Ni har all rätt att finnas och er kärlek är vacker! ❤️💛💚💙💜 PS. Är det inte lite ironiskt att kristna, vars största uppgift är att ”älska varandra” fördömer människor som gör just det…?

Ett inlägg delat av Esther Kazen (@feministpastorn)

 

Hon lever och jobbar som troende kristen. Men trots det, är det många saker som fortfarande är svåra att greppa och förstå inom religionen, berättar hon.

– Samhället beskrivs så som det såg ut för 2 000 år sedan. Vissa saker verkar man vilja låsa fast och ofta har det att göra med kroppen, sex, hbtq-frågor, mens och identitetsfrågor. Många tror att Gud är dömande och hård, jag tror att Gud är en rättvis kämpe som vill skapa en trygg värld, säger hon.

"Här har man mens, det är inget konstigt med det"

I ett inlägg skriver hon om mens, där hon bland annat skriver att det borde finnas bindor och tamponger på alla toaletter precis som toalettpapper.

"Dags att släppa alla tabu och skamkänslor kring mens och våra kroppar. Kämpa på mina blödande vänner, vi är vackra och så himla bra!", skriver hon i ett inlägg.

– Det finns väldigt mycket skamkänslor kring både mens och våra kroppar, framförallt mot livmoderbärande kroppar. Det är mycket fokus på att man hela tiden ska passa in och värderas efter hur man ser ut. Vissa grejer som står om just det i bibeln ligger sedan länge kvar i bibeln och bidrar till skam. Vi måste ta tillbaka det och vara stolta över våra kroppar, oavsett kroppsform eller om man har mens eller inte, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt för mig, inte minst som pastor, att ha mycket kontakt med barn och unga. Det är vårt ansvar i kyrkan att forma nästa generation och då ska man inte behöva gå till toaletten och gömma bindan i handen, därför har vi både tamponger och bindor på kyrkans toaletter. De ska känna att det är en självklar plats för det där. Här har man mens, det är inget konstigt med det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.