Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Fem partier kan dra nytta av lägre spärr

Centern och Demokraterna har en gyllene chans att komma in i kommunfullmäktige. Men det kan finnas fler partier som har skäl att vara tacksamma över den nya, lägre spärren.

I höstens val är Göteborg en enda valkrets. Tidigare var staden indelad i fyra valkretsar.

Den mest påtagliga konsekvensen är att spärren för att få en plats i kommunfullmäktige sjunker till två procent. I förra valet krävdes närmare fyra procent.

Det är förstås goda nyheter för Centerpartiet, som stått utanför fullmäktige i ett par mandatperioder, och nystartade Demokraterna med Martin Wannholt i spetsen.

Men även för Vägvalet, Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ lär förändringen vara välkommen.

Centern satsar på miljöprofil

• Centern har gjort en nysatsning i Göteborg sedan förra valet och har en helt ny lokal ledning. Vid sidan av det hoppas man säkert på att segla med i den generella uppgång partiet uppvisat sedan förra valet. Centern går till val lokalt på en borgerlig politik, med tydlig miljöprofil. Till exempel vill partiet att Göteborg ska bli landets främsta cykelstad, man vill se mer stadsodlingar och säkerställa så att antalet träd i staden inte blir färre. I valet 2014 fick Centern 2,5 procent av rösterna, vilket alltså skulle räcka till en plats i fullmäktige med den nya valkretsindelningen.

Vägvalet viktig för Wannholts väljare

• Martin Wannholt nystartade parti Demokraterna vill inte låsa sig vid höger-vänsterskalan, utan säger sig istället vara inriktade på att "hitta lösningar där kunskapen finns". Den frågan, som enligt egna hemsidan, intresserar medlemmarna mest är Västlänken, något som indikerar att man kommer att slåss om samma väljare som Vägvalet. Att ta sig in i fullmäktige med ett nytt parti är inte alldeles enkelt. Dennis Töllborgs satsning med Öppna Göteborg i förra valet fick – trots en känd frontfigur och stort medieutrymme – inte tillräckligt starkt stöd för att komma in. Till skillnad från Dennis Töllborg är Martin Wannholt etablerad just som politiker – dessutom mest kryssad av alla i förra kommunvalet – då han stod på Moderaternas lista och fick 4 770 personröster. För att nå två procent krävs dock att fler än så, omkring 7 000 personer, röstar på partiet.

Frågetecken för Vägvalets profil

• Vägvalet grundades i protest mot trängselskatten, men har under åren i fullmäktige visat att det inte är ett enfrågeparti. Samtidigt har partiet varit starkt förknippat med grundaren Theo Papaioannou, som nu klivit av som partiledare. Om Claes Westberg, som suttit på posten i ett år utan att synas och höras särskilt mycket förmår att locka väljare i samma grad återstår att se. Kritiken från avhoppade gruppledaren Tom Heyman – att Vägvalet håller på att bli ett parti bland alla andra – är en varningssignal.

KD lider av vikande stöd

• Kristdemokraterna har lockat färre röster i kommunvalet i Göteborg är vad partiet gjort i riksdagsvalet både 2010 och 2014. Sedan dess har stödet sjunkit, och det kan mycket väl vara så att partiets väljarstöd i Göteborg i dag ligger på omkring två procent. KD har dock ett välkänt kommunalråd i David Lega, vilket alldeles säkert ökar partiets möjligheter att nå genomslag lokalt.

Fi har synts och hörts lite

• Feministiskt initiativ fick fyra procent av rösterna i kommunvalet 2014 och har sedan dess tre representanter i kommunfullmäktige. Till en början var Fi en del av det rödgröna styrets budget. Utöver det har mycket lite hörts och synts från gruppen som ännu inte lagt ett eget förslag och, som GP tidigare berättat, relativt sällan uppträder i talarstolen. En större aktivitet än så under valrörelsen krävs nog för att väljarna ska ge partiet förnyat förtroende.

LÄS MER: (valsajten) Här är småpartiernas chans i valet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.